Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iliescu, interviu pentru presa rusă: „Conceptul de crimă împotriva umanității - invenția unui român”. Ce spune de PSD
WhatsApp
Ion Iliescu a acordat un interviu agenției de presă rusești TASS, în care a vorbit despre Decembrie 1989, despre situația actuală în care se găsește Partidul Social Democrat, dar și despre relațiile din România și Federația Rusă.

Iliescu a susținut că, în cei 30 de ani de la Revoluție, România a înregistrat progrese, dar „aspectele negative ale schimbării nu pot fi ignorate": „România s-a schimbat în aceste trei decenii și, în general, aș numi rezultatul pozitiv, deși aspectele negative ale schimbării nu pot fi ignorate. Am susținut un model economic mixt - o economie socială de piață. Viața a decretat altfel. (...) Terapia de șoc, de care nicio țară din Europa de Est nu a scăpat, a fost un adevărat dezastru. Unii s-au trezit mai repede și au reușit să repare ceva, alții cred în continuare că șocul economic din România a fost prea slab. Până la urmă, avem democrație, iar libertatea de opinie este garantată".

În opinia fostului președinte, „acum UE înseamnă doar o piață, o zonă de liber schimb, în care aspectele sociale sunt marginalizate și inegalitatea crește". Iliescu este de părere că Uniunea Europeană „trebuie să revină la rădăcinile sale, de această dată împreună cu Europa de Est".

„Procesul de transformare a României este departe de a fi finalizat, iar noile modificări depind de noile generații. Viața îi va face pe tineri să se maturizeze, să abandoneze individualismul nestăpânit pe care îl promovează acum și să înțeleagă că amenințările moderne nu pot fi respinse decât colectiv. Asta fără stat și fără democrație este imposibil", a mai declarat fostul președinte, pentru TASS.

 

Iliescu: „Politica externă a României trăiește în prezent un moment prost”


Întrebat despre relațiile dintre România și Rusia, așa cum sunt ele acum, Iliescu a răspuns: „Nu pot fi numite normale și satisfăcătoare după niciun criteriu. Viața în apropierea unei mari puteri nu este niciodată convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt foarte plăcute. Dar cea mai mare greșeală ar fi să absolutizezi aceste amintiri neplăcute și să nu găsești nimic bun în trecut".

„În esență, relațiile sunt bune atunci când vrem să fie bune. Până în prezent, în România nu este nevoie de relații bune cu Rusia. În Ungaria, da. În Polonia, da. În Cehia, Slovacia - da. Chiar și în țările baltice. Și, apropo, cred că aceste țări pot avea mult mai multe plângeri împotriva Rusiei, având în vedere trecutul comun. Dar, deoarece este nevoie de o relație normală, istoria nu mai este folosită ca instrument de veto. Și nu cred că aceste țări au devenit membri mai puțin responsabili ai NATO sau ai UE. Doar că politica externă a României trăiește în prezent un moment prost, îi lipsește perspectiva și imaginația", a mai continuat acesta.

Iliescu a mai susținut că „normalizarea relațiilor cu Rusia" va duce la extinderea capacității României de a avea cu cuvânt de spus în state precum Republica Moldova și Ucraina. Iar „normalizare", susține el, înseamnă „respectarea reciprocă, recunoașterea intereselor legitime ale celeilalte părți, dacă acestea sunt în limitele permise de comunitatea internațională".

Fostul șef de stat a mai spus că nu crede că sancțiunile unilaterale vor aduce rezultate.

 

Ion Iliescu: „PSD funcționează acum nu ideologic, ci doar ca instrument de putere”

 

Ion Iliescu a vorbit și despre PSD: „Nu este un secret faptul că relațiile mele cu partidul au devenit reci în ultimii ani. Motivul ține de valori, de principii. Din nefericire, nici măcar acum partidul nu înțelege de ce România a abandonat comunismul mergând cu stînga și nu cu dreapta, cum s-a întîmplat în alte țări foste socialiste. În țări precum Polonia sau Ungaria, politicienii de dreapta sunt cei care pun accentul pe problematici sociale, care nu doar că nu au dispărut la ei, dar chiar s-au intensificat. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să se „reformeze" și să devină „Partidul de Stânga Europeană", PSD s-a mutat în centru, iar alte partide mari și mici s-au mutat în dreapta și chiar în flancul de extremă dreapta. După aderarea României la UE, mulți foști votanți PSD au migrat în Occident și votează acum pentru partidele de dreapta.

Cel mai rău lucru este însă că Partidul Social Democrat funcționează acum nu ideologic, ci doar ca instrument de putere. Cred că viața va împinge PSD să revină la ideologia sa, să-și consolideze democrația internă și să-și refacă bazinul electoral, pe baza structurilor sociale actuale. România, la fel ca țările din Europa de Est în general, nu își poate permite să abandoneze politica de stânga".

 

Ion Iliescu, despre dosarul Revoluției

 

Întrebat cum vede acuzațiile de „crimă împotriva umanității", ce îi sunt aduse în dosarul Revoluției, Iliescu a susținut că acest concept este o invenție. Fostul președinte a mai ținut să precizeze că, în opinia sa, „adevărul despre revoluție include și incapacitatea societății românești de a crea o alternativă politică și civilă".

„Adevărul despre revoluție este simplu și toată lumea o știe: măsurile dure de austeritate din anii 1980 au dus la o nemulțumire crescută în societate, care s-a transformat într-o revoltă violentă în decembrie 1989 și a devenit apoi o revoluție. Adevărul despre revoluție include și incapacitatea societății românești de a crea o alternativă politică și civilă, ca în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, care ar asigura o tranziție pașnică la democrație.

Așa-numita cauză a revoluției reprezintă un set absurd de fapte care nu dovedesc în general nimic, dar care pot fi folosite în scopuri politice pentru uz intern. Conceptul de „crimă împotriva umanității", de care sunt acuzat, este invenția unui român, este recunoscut de Parlamentul European, dar este inclus doar în legislația României, unde nimeni nu știe cum s-o interpreteze", a mai declarat Ion Iliescu, pentru TASS, potrivit B1 TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel