Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Idei de proiecte pentru românii care se întorc în țară
WhatsApp
Cei care nu mai au loc de muncă în țările unde au lucrat în ultimii ani, dar au terenuri agricole în România, se pot întoarce pentru a începe un business cu finanțare europeană. Cel mai ușor de accesat vor fi finanțările pentru centrele de procesare a fructelor sau a laptelui.

Fondurile europene care vor putea fi accesate, în următorii doi ani, pentru proiecte individuale, îi ajută foarte mult pe cei care se hotărăsc să-și înființeze centre de procesare. Banii se vor da prin programe care încurajează parcurgerea unor etape importante de pregătire, în cadrul unor proiecte mai mari, astfel încât să se asigure cunoașterea mediului de afaceri și a regulilor pieței.

 

Banii strânși se pot investi în terenuri

 

Persoanele care vor dori să înceapă o astfel de afacere în domeniul agricol vor fi selectate de administratorii de granturi, vor face cursuri de antreprenoriat, iar la final vor participa la concursuri de planuri de afaceri, în urma cărora se vor stabili proiectele individuale câștigătoare, pentru finanțare. Fie că au deja case și terenuri în mediul rural sau pot să cumpere, în această perioadă, cu banii strânși în străinătate, cei care se vor întoarce în România vor putea beneficia de aceste programe de finanțare.

„Noi vom căuta persoane determinate să miște ceva, să producă ceva, oameni cu viziune, cu voință și cu putere de muncă. Nu vine nimeni să le pună în brațe sacul de bani. Asta terbuie să înțeleagă toți. Trebuie să învețe cum se face o mică afacere în agricultură și să demonstreze că o pot duce către profit, în cel mai scurt timp. În funcție de ce are fiecare, ideile vin pe măsură ce învață. Alții pot avea idei și le pot dezbate, în cadrul cursurilor pe care le facem. Din experiența de până acum, de peste 15 ani, pot spune că am ridicat de la zero multe afaceri de succes, cu oameni determinați și care au înțeles ce au de făcut. Succesul vine apoi, de la sine, dacă începutul este bun”, explică un consultant a cărui asociație este administrator de granturi.

 

Ideea de economie socială

 

Centrele de procesare a fructelor sunt cele mai profitabile astfel de mici afaceri care se pot face în viitorul apropiat. De la fructe uscate sau confiate, la gemuri, dulcețuri, conserve, totate aceste produse se află și vor rămâne în topul preferințelor clienților din România sau din străinătate. Nu toate fructele trebuie să fie din producția proprie a celui care face un centru de procesare. Cel mai important lucru este ca fiecare mică astfel de afacere care primește finanțare să poată aduna producția din vecinătate și să o poată transforma în profit pentru comunitate. Tocmai de aceea, cele mai importante finanțări de acest fel se vor da pentru proiectele de economie socială. 

„Ideea acestor proiecte de economie socială este ca 90% din profit să fie reinvestit în comunitate. Sunt foarte multe variante prin care se poate realiza acest lucru, dar conceptul oricum are la bază implicarea comunității, pentru preluarea, procesarea și valorificarea produselor din vecinătate. Practic, acest concept se bazează pe asociere și o impune ca regulă nescrisă, pentru că nu există obligativitatea de a te asocia, dar există nevoia. La fel vor funțcționa și centrele de procesare a laptelui și orice se bazează pe  procesare. Cei care primesc o astfel de finanțare vor înființa un SRL, dar ulterior pot pune bazele unor asociații de producători sau cooperative agricole de producție. Avantajele sunt imense, mai ales pentru cooperative. Proiectele acestora vor primi foarte mulți bani, în următorii ani”, mai spune consultantul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
pixel