Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iată ce pensii au profesorii din Spania: un cadru didactic care a muncit 38 de ani primește 1.400 de euro
WhatsApp
Cadrele didactice, titulare și auxiliare, din Spania au dreptul la pensie după împlinirea vârstei stabilite de lege.
Iată ce pensii au profesorii din Spania, un cadru didactic cu 38 de ani de muncă primește 1.400 de euro. Foto - pexels.com

Cadrele didactice care au obținut un post prin concurs după 2011 beneficiază de regimul de pensie, iar valoarea depinde de anii de cotizare și de baza de reglementare.  

Cerințele și cuantumul pentru pensionare vor depinde, în mod logic, de anii de cotizare și de regimul de asigurări sociale la care au fost contribuit, precum și de alte variabile. 

Toți acei profesori, cadre didactice și funcționari publici, angajați în sistemul de învățământ spaniol, după luna ianuarie 2011, sunt beneficiarii sistemul de pensii de asigurări sociale și au parte de reevaluările și sumele stabilite de Guvern. Cei care s-au angajat anterior anului  2011 se încadrează în Regimul Claselor Pasive.

La ce vârstă se pensionează profesorii din Spania?

 

Vârsta de pensionare pentru cadrele didactice în 2023 este, ca și pentru restul angajaților la stat, de 65 de ani dacă au cotizat 37 de ani și 9 luni sau mai mult. Dacă această contribuție nu a fost atinsă, va trebui să aștepte până la 66 de ani și 4 luni pentru a se pensiona.

Aceste praguri vor crește progresiv, conform prevederilor celei mai recente reforme a pensiilor din Spania: adică până la 65 de ani dacă au cotizat cel puțin 38 de ani și 6 luni, în 2027. 

Cuantumul pensiilor depinde de baza de reglementare și de procentul general care corespunde de anii de cotizare și de procentul suplimentar pentru prelungirea duratei de muncă. Începând cu anul 2022, această bază se calculează împărțind bazele de cotizare din ultimele 300 de luni (25 de ani) imediat precedente la 350 din luna anterioară pensionării.

Aceasta înseamnă că pensiile cadrelor didactice vor depinde de anii de cotizare și de baza de cotizare. Potrivit datelor Epdata, pensia medie de pensionare în octombrie 2023 se ridica la 1.377,22 euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel