Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul spaniol majorează salariul minim. Pedro Sanchez a anunțat suma stabilită în urma negocierilor
WhatsApp
Salariile vor fi majorate în acest an în Spania, după ce guvernul spaniol a ajuns la un acord cu sindicatele.

Președintele Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat că Executivul a acceptat să majoreze salariul minim interprofesional (SMI) cu 8%. Astfel, acesta va fi stabilit la 1.080 de euro pe lună, împărțit în 14 plăți, în urma negocierilor dintre ministrul Muncii, Yolanda Díaz, și sindicatele UGT și CCOO.

Această măsură va afecta peste 2,5 milioane de salariați și care aduce SMI-ul mai aproape de suma pe care ministrul Muncii dorea să o majoreze, după ce a prezentat intervalul care ar putea urca între 1.046 și 1.082 de euro pe lună. De menționat că la ultima masă de negocieri nu a participat și patronatul CEOE, care nu a fost de acord cu această majorare.

 

Majorarea va fi aplicată retroactiv

 

"Lupta noastră pentru îmbunătățirea situației muncitorilor abia a început. Vom crește SMI la 8%, ceea ce ne va permite să respectăm angajamentul legislativului de a-l plasa la 60% din salariul mediu spaniol", a argumentat Sanchez.

Prin urmare, majorarea va fi de 80 de euro și va fi aplicată retroactiv de la 1 ianuarie 2023, după cum a anunțat deja vicepreședintele Guvernului. Diaz a dorit, de asemenea, să lase ușa deschisă pentru o revizuire a acestei cifre la mijlocul anului, în funcție de evoluția inflației și a indicelui prețurilor de consum (IPC).

În cele din urmă, CEOE nu a mai dorit să stea la masa negocierilor. După cum a subliniat președintele său, Antonio Garamendi, "nu vom sta jos până când guvernul nu clarifică ce putem face cu sectorul agricol și cu contractele publice, deoarece acestea vor fi afectate de creșterea salariilor".

 

Guvernul intenționa să majoreze salariul minim la 1.082 de euro


Reamintim că, până în 2023, comisia de experți care consiliază Ministerul Muncii a recomandat o creștere a SMI între 4,6% și 8,2%, ceea ce ar duce acest venit minim la un nivel cuprins între 1.046 și 1.082 de euro pe lună, față de 1.000 de euro pe lună pentru paisprezece plăți în vigoare în prezent.

În ciuda a toate acestea, creșterea propusă de Executiv pentru a plasa SMI la 1.080 de euro în 2023 ar fi în linie cu ceea ce a fost deja planificat de către Ministerul Muncii și ar fi sub ceea ce cereau sindicatele (1.100 de euro) și peste ceea ce au propus patronatele (1.040 de euro).

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel