Avertismentul provine de la asociația care-i reprezintă pe acești profesioniști și de la Fnomceo, federația ordinelor medicilor. Problema a apărut din cauza unei noi reguli introdusă în acest an în anunţul de concurs pentru școlile postuniversitare.
Doctorii străini, care eventual au absolvit din Italia, aşadar calificați în țara noastră și înscriși în ordinul medical, vor trebui să deţină o certificare care să ateste cunoașterea limbii italiene la ''nivelul C1 al cadrului european comun de referință al limbilor" pentru a putea susţine concursul care le va permite să devină specialiști. Pentru a obține documentul este necesar să se adreseze insitutelor acreditate: Societatea Dante Alighieri, sau Universitatea pentru Străini din Perugia, Siena sau Roma. În ciuda faptului că timpul necesar pentru obținerea certificatului poate fi destul de lung, noua lege impune eliberarea acestuia până în data de 21 mai.
''Un parcurs plin cu obstacole absurde și paradoxale - comentează președintele și vicepreședintele Colegiului Medicilor din Roma, Antonio Magi și Pier Luigi Bartoletti - Aceste lucruri se întâmplă după ce de luni de zile se vorbeşte de lipsa medicilor, timp în care ne-am dus să luăm profesionişti de la Timișoara, în România". De asemenea, se semnalează faptul că "toți medicii străini instruiți în Italia, care lucrează aici şi de 15 ani şi sunt înregistrați în Ordinele acestei țări confuze, nu au posibilitatea de a participa".
Președintele asociației medicilor străini din Italia (Amsi), Foad Aodi, susţine că este "necesar să se reformuleze sau să se completeze anunțul ținând seama de diferitele situații și să se garanteze tuturor dreptul de a avea acces la formare" și solicită în acest sens o întâlnire urgentă cu ministerul Educației. Președintele Federației Ordinelor, Filippo Anelli, propune în schimb, adresându-se ministrului Bussetti, admiterea doctorilor străini la școlile de specializare în baza unui document de auto-certificare care să ateste cunoștințele de limba italiană ale acestora. "După care certificatul relativ va fi cerut doar câștigătorilor."
Mai exact, medicul care prezintă cererea de participare la concurs ar putea, în prima fază, să auto-certifice posesia certificatul de limbă și de-abia ulterior, în cazul în care va fi câștigător să prezinte certificatul cerut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News