Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul de la Madrid a anunţat încheierea unui acord cu băncile pentru sprijinirea a peste un milion de familii cu credite ipotecare
WhatsApp
Guvernul de la Madrid a anunţat astăzi încheierea unui acord cu băncile pentru sprijinirea a peste un milion de familii cu credite ipotecare, afectate de creşterea ratelor.

Cea mai importantă prevedere este simplificarea procedurilor de trecere de la dobânda variabilă la cea fixă, măsură care va micşora semnificativ vulnerabilitatea faţă de fluctuaţiile indicelui EURIBOR.

Începând cu 1 ianuarie 2023, se pot îngheţa ratele, prelungi perioadele de creditare şi chiar elimina unele comisioane; toate acestea se fac în funcţie de unele criterii, în special legate de venituri şi mărimea ratei.

De exemplu, dacă veniturile anuale nu depăşesc 25.000 de euro şi rata lunară a ajuns în urma creşterilor EURIBOR la peste de jumătate din cât câştigă, se poate restructura împrumutul, astfel încât pentru o perioadă de 5 ani să se plătească doar dobânda. Aceasta este, şi ea, la rândul ei, limitată cu un maximum stabilit printr-o formulă.

Guvernul de la Madrid a anunţat încheierea unui acord cu băncile pentru sprijinirea a peste un milion de familii cu credite ipotecare

 

De asemenea, se poate prelungi perioada creditării la 40 de ani, astfel încât să scadă rata. Acordul prevede şi posibilitatea celor cu venituri până în 29.000 de euro să primească din partea băncii un an în care să nu plătească ratele; desigur, acestea vor fi incluse în ratele următoare.

Majoritatea celor afectaţi, aproape 3,5 milioane, sunt spanioli care au împrumuturi cu dobândă variabilă; de aceea, băncile vor efectua reduceri pentru unele comisioane aplicate trecerii la dobândă fixă. Documentul, semnat luni şi aprobat marţi de guvern, este numit acord de bune practici, este un act prin care guvernul oferă băncilor posibilitatea legală de operare de modificări în contracte.

Aplicarea celor stabilite va fi o decizie voluntară, luată de fiecare bancă şi în conformitate cu situaţia fiecărui client. Guvernul speră că băncile vor face aceste lucruri, mai ales că "au o situaţie financiară bună", potrivit RRA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel