Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul a greșit cifrele. GREȘEALĂ de 100 de milioane de lei în bugetul pe 2019
WhatsApp
Claudiu Nasui, deputat USR, a analizat proiectul de buget prezentat de Ministerul Finantelor. Năsui a descoperit o eroare de calcul de 100 de milioane de lei.
Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. foto: Realitatea TV

 "Nu o să vă vină să credeti, dar au greșit cifrele. Am descoperit o greșeală de 100 de milioane de lei. Dacă ne uitam atent la cifre, vedem că e o neconcordanta între anexe. Nu vă plictisesc cu date tehnice și numere de anexa, dar dacă însumăm toti ordonatorii de credite din bugetul de stat, atunci ajungem la cheltuieli totale de 200.800.173 mii lei. Pe când în buget efectiv apar 200.700.173 mii lei. Adică o diferența de 100 de milioane de lei. Multisor", a scris pe Claudiu Năsui pe Facebook.

 

"Am lucrat la „noul” buget care a ieșit de la guvern. Să vedem câteva concluzii.

1) Deficitul pe bugetul general consolidat nu crește deși cheltuielile cresc. Cum se poate? Simplu, guvernul a adăugat venituri efectiv din pix. Cheltuielile cresc cu 1,165 miliarde de lei. Iar pentru ele au apărut venituri de la UE de fix 1,165 miliarde de lei.

2) Avem câteva redistribuiri de la un minister la altul și de la un capitol la altul. Vi le prezint în tabelul de mai jos. Prima coloană sunt schimbările între instituții, a doua coloană schimbările între destinații și a treia, schimbările între tipuri de cheltuieli.

Tot ni se induce ideea că vom avea investiții mari pe fonduri europene. Experiența anilor anteriori ne arată că bugetul inițial nu a fost niciodată respectat. Primul loc din care s-a tăiat a fost de la investiții. Și fondurile de la UE nu reușim să le absorbim.

3) Presiunile primarilor asupra guvernului au dat roade. Autoritățile locale (județe și localități) mai primesc 1,35 miliarde de lei prin cote defalcate din TVA.

4) Cel mai grav lucru care sare în evidență este faptul că bugetul DNA scade și mai puternic. În 2018 bugetul era de 185 de milioane. Pentru 2019 în propunerea inițială a ministerului finanțelor bugetul la 174 de milioane. Iar acum dacă ne uităm la ce a ieșit de la guvern vedem... 168 de milioane. Se pare că nu mai e nevoie de DNA în statul român. Aceeași poveste și la DIICOT. În 2018 aveau 183 de milioane. În propunerea finanțelor aveau 159 de milioane. Iar acum au 155 de milioane.

Concluzia e clară. Deși nu e miza principală a acestui buget, prin el PSD-ALDE vor să mai distrugă din instituții din statul român care investighează corupția și criminalitatea de nivel înalt. Le distrug prin a le lua finanțarea. Să rămână fără mijloace, oamenii devin exasperați și apoi pleacă.

5) Nu o să vă vină să credeți, dar au greșit cifrele. Am descoperit o greșeală de 100 de milioane de lei. Dacă ne uităm atent la cifre, vedem că e o neconcordanță între anexe. Nu vă plictisesc cu date tehnice și numere de anexă, dar dacă însumăm toți ordonatorii de credite din bugetul de stat ajungem la cheltuieli totale de 200.800.173 mii lei. Pe când în buget efectiv apar 200.700.173 mii lei. Adică o diferență de 100 de milioane de lei. Multișor.

Ca să-i ajut pe cei din guvern să nu caute prea mult de unde vine diferența, am căutat-o eu. Vine de la capitolul „Locuințe, servicii și dezvoltare publică” de la titlul „Active nefinanciare” (aici sunt investițiile). Lucrul acesta se poate vedea ușor pentru că la acel capitol doar două ministere au buget: ministerul dezvoltării și ministerul apelor și pădurilor (da, avem un minister doar al apelor și pădurilor). Ministerul apelor are 436 milioane și ministerul dezvoltării are 3.9 miliarde (aici e PNDL). Dacă le însumăm ajungem la 4.3 miliarde (mai precis 4.330.293 mii lei). Ori dacă ne uităm în anexa 1 care ar trebui să prezinte o sinteză a bugetului, apare trecută o sumă de 4.2 miliarde de lei (4.230.293 mii lei). Care sumă e corectă? Nu ne putem da seama. Fie au greșit anexa 1, fie anexa 3. Dar în orice caz, undeva trebuie corectat. Așa se întâmplă când faci bugetul în grabă pe genunchi. Îți mai scapă... 100 de milioane de lei.", a scris Năsui.

[cietste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel