Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Încă un pas: Guvernul a luat act de un memorandum care propune DESFIINȚAREA Secției Speciale
WhatsApp
Executivul a luat act, vineri, de un memorandum al Ministerului Justiției care propune desființarea sau regândirea radicală funcționării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Documentul amintește despre recomandările GRECO, ale Comisiei de la Veneția, precum și de raportul MCV.
gov.ro

ERATĂ: În știrea inițială, publicată la 21.59, a se citi corect în lead că Guvernul "a luat act de memorandumul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)", nu "a adoptat".

Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, aduce în vedere argumentele GRECO, care a concluzionat că "recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România", precum și criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României "să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită".

De asemenea, memorandumul este argumentat prin concluziile raportului MCV, concluziie acestuia fiind că modificările legate de accelerarea înființării Secției speciale pentru anchetarea magistraților și extinderea competenței sale au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.

"Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia", se mai arată în text.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel