Poliţiştii de frontieră au identificat tone de deșeuri din aluminiu, anvelope uzate, utilaje agricole și deșeuri metalice pentru care șoferii nu au putut prezenta documentele necesare.
Potrivit Poliției de Frontieră, "în data de 18.12.2021, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș I au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean român. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri din aluminiu de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 23.390 kilograme de deșeuri din aluminiu, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse".
De asemenea, câteva ore mai târziu, la acelaşi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat un cetățean român care transporta, conform documentelor, 9.190 kilograme deșeuri, constând în anvelope uzate și utilaje agricole de la o societate comercială din Italia pentru o firmă din România.
În plus, jumătate de oră mai târziu, un alt cetățean român s-a prezentat la frontieră, iar conform documentelor de însoțire a mărfii acesta ducea 15.000 kilograme de deșeuri metalice de la o societate comercială din Olanda pentru o firmă din România. Nici de această dată șoferul nu a prezentat documentația necesară.
În toate cazurile poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, care au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate, informează Poliția de Frontieră.
Presa din Europa a scris în repetate rânduri despre transformarea României într-o destinație majoră pentru deșeuri ilegale.
În urmă cu câteva săptămâni, jurnaliștii BBC au făcut o investigație de amploare în România, descoperind că deșeurile din Regatul Unit sunt aduse ilegal în țara noastră.
În urma investigației BBC, s-a descoperit că deșeurile britanice sunt transportate ilegal în România și depozitate la groapa de gunoi.
Autoritățile române spun că transporturile, etichetate ca fiind bunuri second-hand, erau de fapt doar gunoaie fără valoare destinate depozitării la groapa de gunoi. Astfel, Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a eradica acest comerț ilegal.
Mai mult, România ar putea interzice importul de deșeuri. Dacă va fi votat, un proiect legislativ depus în Senat ar putea ocroti țara noastră să nu devină groapa de gunoi a Europei.
Peste 7.000 de tone de deșeuri ilegale au intrat în ultimele 10 luni, însă procurorii spun că această cantitate este doar vârful icebergului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News