Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Greva profesorilor se suspendă. Nicolae Ciucă a anunțat OUG-ul cerut de sindicate
WhatsApp
Sindicaliștii din Educație au decis să suspende greva profesorilor. 
Profesorii s-au aflat în grevă timp de mai multe săptămâni (Sursa foto: Agerpres)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au luat decizia suspendării grevei generale.

Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale. 

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale”, anunţă sindicaliştii.

Ei condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

-   acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

”În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele.

Premierul Ciucă a anunțat OUG-ul

 

"Așa cum am menționat ieri și cum am agreat cu liderii sindicatelor din educație, astăzi, pe baza discuțiilor de ieri și a angajamentelor tuturor părților implicate în soluționare conflictului de muncă, am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, o dată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt, cum am făcut-o de altfel și până acum, prin adoptarea Ordonanței de Urgență cu elementele de conținut așa cum au fost agreate cu sindicatele

Ca atare, coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maxim de responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație - subliniez că sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți, nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul acesta este. În ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, de probleme care iată că trebuie rezolvate. În deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație soluția prin care să putem să încheiem anul școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

Ca atare, în acest moment vom adopta cele două ordonanțe de urgență. Una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și una alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană", a spus Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de luni.

VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 12:58
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 12:58
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00