'Începând cu luna februarie, statul va acoperi 10% din achiziţiile pentru gospodării timp de şase luni în supermarketuri şi magazine alimentare' precum brutării sau pescării, a declarat Mitsotakis în faţa Parlamentului înaintea votării bugetului pe 2023.
Grecia se luptă cu inflaţia care a ajuns la 12% în septembrie, înainte de a scădea uşor în octombrie la 9,1%. Astfel, va fi stabilit un plafon lunar de persoană în valoare de 220 de euro, cu o majorare de 100 de euro pentru fiecare membru al familiei şi un maxim de 1.000 de euro. Beneficiarii vor fi familiile cu un venit anual de maxim 24.000 de euro, cu 5.000 de euro suplimentari pentru fiecare copil.
Finanţarea acestei măsuri, estimată la 650 de milioane de euro, va fi asigurată din 'veniturile excedentare a două rafinării greceşti', a explicat premierul Mitsotakis.
Totodată, premierul grec a anunţat menţinerea subvenţiilor pentru electricitate şi gaze naturale.'În total, peste opt miliarde de euro vor fi alocate la nivel naţional', a spus el.
Potrivit Ministerului de Finanţe, criza energetică şi consecinţele economice ale războiului din Ucraina vor continua să afecteze economia greacă prin inflaţie şi încetinirea creşterii economice în zona euro, potrivit Agerpres.
Bugetul de stat pe 2023 a fost aprobat sâmbătă, cu 156 de voturi pentru din totalul de 299 de voturi. Este primul din ultimii 12 ani care va fi elaborat în afara unui cadru de supraveghere de salvare sau de supraveghere sporită.
Grecia a ieșit din planurile de ajutor financiar în 2018. Dar până la începutul acestui an a rămas sub supravegherea creditorilor săi, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, care au monitorizat îndeaproape reformele promise și finanțele țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News