Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit luni portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua drumul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul.
Aceasta este prima navă care pleacă din Odesa după ce invazia rusească a blocat porturile maritime ale Ucrainei în urmă cu cinci luni.
Cotaţiile la grâu şi porumb sunt în scădere astăzi după ştirile că prima navă a plecat din Ucraina cu cereale pentru export utilizând un coridor sigur de shipping, ceea ce creşte probabilitatea că vom vedea mari cantităţi de grâu şi porumb din Ucraina care vor ajunge pe piaţa mondială", a spus Matt Ammermann, analist la firma StoneX.
După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă traderii subliniază că este nevoie de transporturile maritime pentru a creşte, în mod semnificativ, volumul livrărilor.
"Cu siguranţă proprietarii navelor care sunt blocate în Ucraina începând din februarie vor vrea să le scoată de acolo. Întrebarea care se pune este dacă proprietarii de nave vor fi dispuşi să revină în porturile din Ucraina pentru a prelua o nouă încărcătură de cereale", a subliniat Matt Ammermann.
Prima navă cu cereale ucrainene a plecat în această dimineața din Odesa, încărcată cu porumb destinat Libanului. Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor mâine la prânz.
Turcia și Națiunile Unite sunt garanții acordului ruso-ucrainean privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Potrivit Kievului, alte 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de cereale sunt gata de plecare.
După repetate amânări, prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni dimineaţă portul Odesa, în termenii acordului ruso-ucrainean, mediat de turci, privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Vasul Razoni, care navighează sub pavilion Sierra Leone, cu destinația Liban, are o încărcătură de peste 26.000 de tone de porumb. Nimeni nu-şi face însă iluzii că, de acum înainte, exporturile Ucrainei vor fi sigure şi constante. Atacurile necontenite ale ruşilor asupra porturilor Odesa şi Nikolaev pun acordul sub semnul incertitudinii.
Aflat pe drum către Odesa, portul Nikolaev este de câteva săptămâni bombardat masiv.
În cel mai recent atac, au fost avariate un hotel, un complex sportiv, două şcoli, o staţie de carburanţi şi o vilă somptuoasă.
Într-un conac au fost şi singurele victime. Omul de afaceri Oleksi Vadaturski, de 74 de ani, şi soţia lui Raisa se adăposteau în pivniţă când casa lor a fost lovită direct.
„Nu ştiu ce să fac. Îi uram pe ruşi. Mi-e greu să cred cum ne pot distruge vieţile într-o clipă. Nu mai suport, o să plec şi eu”, spune Maxim, locuitor din Nikolaev, conform Știrile PRO TV.
Autorităţile ucrainene cred că ruşii l-au vizat anume pe Vadaturski, proprietarul celei mai mari companii agricole din ţară, a cărui avere era estimată de către Forbes, în 2020, la 450 de milioane de dolari.
Vadaturski a fost decorat cu titlul de ”Erou al Ucranei” întrucât compania lui, Nibulon, a construit numeroase instalaţii de depozitare şi alte infrastructuri în vederea exportului de cereale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News