Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grâul şi porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina
WhatsApp
Cotaţiile futures la grâu şi porumb au scăzut luni la bursa de la Chicago, după ce prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului semnat cu Rusia, ceea ce a dat naştere la speranţe că Ucraina va putea relua exporturile de cereale la scară largă, transmite Reuters. În jurul orei 10:56 GMT, la grâu, cel mai tranzacţionat contract la CBOT a scăzut cu 1,8% până la 7,93 dolari per bushel, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut cu 2,2% până la 6,06 dolari per bushel.
Șapte nave care transportă alimente ucrainene părăsesc joi porturile din Marea Neagră - minister

Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit luni portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua drumul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul.

Aceasta este prima navă care pleacă din Odesa după ce invazia rusească a blocat porturile maritime ale Ucrainei în urmă cu cinci luni.

Cotaţiile la grâu şi porumb sunt în scădere astăzi după ştirile că prima navă a plecat din Ucraina cu cereale pentru export utilizând un coridor sigur de shipping, ceea ce creşte probabilitatea că vom vedea mari cantităţi de grâu şi porumb din Ucraina care vor ajunge pe piaţa mondială", a spus Matt Ammermann, analist la firma StoneX.

După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă traderii subliniază că este nevoie de transporturile maritime pentru a creşte, în mod semnificativ, volumul livrărilor.

"Cu siguranţă proprietarii navelor care sunt blocate în Ucraina începând din februarie vor vrea să le scoată de acolo. Întrebarea care se pune este dacă proprietarii de nave vor fi dispuşi să revină în porturile din Ucraina pentru a prelua o nouă încărcătură de cereale", a subliniat Matt Ammermann.

Portul Nikolaev, de unde a plecat prima navă cu cereale ucrainene, bombardat masiv

 

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat în această dimineața din Odesa, încărcată cu porumb destinat Libanului. Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor mâine la prânz.

Turcia și Națiunile Unite sunt garanții acordului ruso-ucrainean privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Potrivit Kievului, alte 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de cereale sunt gata de plecare.

După repetate amânări, prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni dimineaţă portul Odesa, în termenii acordului ruso-ucrainean, mediat de turci, privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Vasul Razoni, care navighează sub pavilion Sierra Leone, cu destinația Liban, are o încărcătură de peste 26.000 de tone de porumb. Nimeni nu-şi face însă iluzii că, de acum înainte, exporturile Ucrainei vor fi sigure şi constante. Atacurile necontenite ale ruşilor asupra porturilor Odesa şi Nikolaev pun acordul sub semnul incertitudinii.

Aflat pe drum către Odesa, portul Nikolaev este de câteva săptămâni bombardat masiv.

În cel mai recent atac, au fost avariate un hotel, un complex sportiv, două şcoli, o staţie de carburanţi şi o vilă somptuoasă.

Într-un conac au fost şi singurele victime. Omul de afaceri Oleksi Vadaturski, de 74 de ani, şi soţia lui Raisa se adăposteau în pivniţă când casa lor a fost lovită direct.

„Nu ştiu ce să fac. Îi uram pe ruşi. Mi-e greu să cred cum ne pot distruge vieţile într-o clipă. Nu mai suport, o să plec şi eu”, spune Maxim, locuitor din Nikolaev, conform Știrile PRO TV.

Autorităţile ucrainene cred că ruşii l-au vizat anume pe Vadaturski, proprietarul celei mai mari companii agricole din ţară, a cărui avere era estimată de către Forbes, în 2020, la 450 de milioane de dolari.

Vadaturski a fost decorat cu titlul de ”Erou al Ucranei” întrucât compania lui, Nibulon, a construit numeroase instalaţii de depozitare şi alte infrastructuri în vederea exportului de cereale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel