Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania plătește anual 500 de milioane de euro, alocații pentru copiii din străinătate. România, locul 2 în topul țărilor care încasează
WhatsApp
Germania transferă anual peste jumătate de miliard de euro către conturi din străinătate, 40% din sumă ajungând într-o singură țară. Este vorba de alocații pentru copiii care nu locuiesc în Germania. Cât primesc copiii români din această sumă. 
Alocațiile pentru copii din Germania vor crește din 2025: Iată ce sume vor primi părinții

Germania plătește anual peste 500 de milioane de euro pentru alocațiile de copii care sunt trimise în conturi din străinătate, majoritatea beneficiarilor fiind din alte state ale Uniunii Europene. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2023 au fost transferate 525,7 milioane de euro către conturi externe, o creștere notabilă față de 2013, când suma se ridica la doar 35,8 milioane de euro.

În primele nouă luni ale anului 2024, suma transferată în străinătate a ajuns deja la 384 de milioane de euro, cu un aport de 40,41 milioane doar în luna septembrie. Deși plățile s-au redus ușor comparativ cu anul precedent – o scădere de 0,58% în prima jumătate a anului – fluxurile rămân semnificative.

În perioada ianuarie-iunie 2024, Germania a plătit în străinătate 258,5 milioane de euro, comparativ cu 260 milioane în aceeași perioadă din 2023, potrivit cifrelor publicate Merkur.de.

De reținut este că alocațiile virate în conturi străine nu indică neapărat că atât copiii, cât și părinții locuiesc în afara Germaniei; pot exista situații în care părinții lucrează și au reședința în Germania, însă alocațiile ajung în conturi deschise în țările de origine.

Aproape 300.000 de copii primesc alocații din Germania și locuiesc în străinătate. Câți sunt din România

 

În prezent, aproximativ 299.932 de copii din afara Germaniei beneficiază de aceste alocații, conform ultimelor date din septembrie 2024, o scădere ușoară față de 2023, când numărul era de 322.364. Din aceștia, 293.132 locuiesc în Uniunea Europeană, în timp ce restul se află în Spațiul Economic European sau în alte țări. Aproximativ 31.954 dintre acești copii au cel puțin un părinte cu cetățenie germană, în timp ce 3.652 de copii locuiesc în afara UE, dar cu un părinte german.

Dintre toate țările, Polonia beneficiază de cea mai mare parte din aceste alocații, primind aproape 40% din totalul plătit în străinătate în prima jumătate a lui 2024. În total, suma virată către Polonia se ridică la 111 milioane de euro, sumă destinată celor 121.123 de copii eligibili pentru această prestație.

România se află pe locul doi, primind 27 de milioane de euro pentru cei 31.199 de copii care trăiesc în România, dar beneficiază de alocație germană.

Amintim că zilele trecute, peste 400 de agenți au descins într-un complex de apartamente din Duisburg și au verificat fraudele cu alocații pentru copii. Complexul era locuit majoritar de români. Vezi aici detalii. 

De ce se plătesc alocații copiilor care nu locuiesc în Germania?

 

Deputata CDU, Antje Tillmann, a explicat că aceste plăți se efectuează din diverse motive. Unii copii locuiesc temporar în afara Germaniei, de exemplu pentru un an social voluntar, iar familiile lor rămân stabilite în Germania. Alteori, copiii locuiesc permanent în țara de origine, dar părintele lor lucrează în Germania și astfel beneficiază de dreptul la alocație.

Există și „câteva cazuri izolate de abuz”, a declarat Tillmann pentru Bild, menționând că astfel de situații sunt rare, dar pot atrage atenția și critica publicului. De altfel, presa din Germania a publicat de-a lungul timpului mai multe articole despre aceste cazuri, susținând că există riscuri de fraudă, dar autoritățile germane au negat că astfel de abuzuri ar fi o problemă larg răspândită.

 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel