Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania plafonează preţul la energie electrică pentru gospodării şi consumatorii industriali
WhatsApp
Germania va introduce o plafonare a preţului electricităţii pentru gospodării şi consumatorii industriali, ca parte a măsurilor menite să ajute cea mai mare economie europeană să facă faţă crizei energetice, conform unui proiect de document consultat de Reuters.

Pentru consumatorii industriali, preţul electricităţii va fi limitat la 13 eurocenţi per kWh şi se va aplica pentru 70% din consumul de anul trecut, în timp ce pentru gospodării preţul va fi plafonat la 40 eurocenţi per kWh, pentru 80% din consumul de bază, se arată în document.

Diferenţa între preţul de piaţă care ar trebui plătit şi plafonarea, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va fi direct compensată de furnizori printr-o deducere lunară.

Plafonarea preţului electricităţii vine pe lângă plafonarea preţului gazelor şi planificata plată unică a Guvernului german pentru a atenua impactul creşterii preţului la gaze asupra consumatorilor.

Conform documentului consultat marţi de Reuters, Executivul german vrea ca mecanismul de limitare a preţurilor la gaze să intre în vigoare în februarie, cu o lună mai devreme decât se stabilise iniţial, transmite Agerpres.

Măsura va fi analizată de Comisia Europeană, care a criticat decizia Germaniei de a aborda sprijinul acordat economiei, care scoate în evidenţă diferenţele între statele membre UE bogate şi sărace.

Plafonare preț gaze în Germania. Ministrul Economiei, anunț care le dă fiori consumatorilor: "Trebuie să ținem cont"

 

Germania intenţionează să implementeze plafonarea preţului gazelor cât mai aproape de propunerile comisiei de experţi, dar va trebui să ţină cont de orientările Comisiei Europene care pot fi diferite, a afirmat marţi ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters. Reglementările UE privind ajutoarele de stat urmează un raţionament diferit când este propus un preţ fix pentru marii consumatori de şapte cenţi per kWh, a declarat Robert Habeck, adăugând că sunt necesare aplicări individuale.  

Întrebat de o potenţială interdicţie asupra bonusurilor pentru conducere sau a dividendelor pentru acţionari, în perioada în care firmele beneficiază de plafonare, ministrul Economiei a răspuns că ar fi de acord cu raţionamentul comisiei de buget privind blocarea bonusurilor şi dividendelor. Totuşi, plata rapidă a ajutorului trebuie să rămână garantată, a adăugat Habeck.

Conform proiectului de lege consultat de Reuters, planificata plată unică a Guvernului german pentru a atenua impactul creşterii preţului la gaze asupra consumatorilor ar urma să fie făcută în decembrie 2022 şi va costa Executivul aproximativ 12 miliarde de euro, conform proiectului de lege.

Plata, care trebuia iniţial să acopere factura la gaze pe o lună, se va aplica tuturor gospodăriilor şi companiilor care consumă mai puţin de 1,5 milioane Kwh pe an şi ar urma să servească drept punte până când Guvernul introduce mecanismul de limitare a preţurilor la gaze, se arată în proiect.

Acesta indică faptul că firmele de utilităţi vor primi fonduri rapid de la Executiv pentru a-şi gestiona nivelul lichidităţii în timpul aplicării în decembrie a derogării de la plata facturilor, dar nu este prezentat un calendar detaliat al transferului banilor.

Miercuri ar urma să fie adoptat proiectul de lege, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Sâmbătă, 22 octombrie, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, avertizase că încă nu este clar dacă mecanismul planificat din martie de limitare a preţurilor gazelor pentru consumatori şi micile companii ar putea fi devansat, din cauza dificultăţilor tehnice şi legale ce vizează accelerarea măsurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel