Germania este pregătită să furnizeze în 2025 nucleul noii forţe de reacţie rapidă a Uniunii Europene, a anunţat luni ministrul apărării german Christine Lambrecht, înaintea discuţiilor cu omologii săi din UE despre strategia europeană în domeniul securităţii, ce ar urma să fie convenită de liderii statelor membre în această săptămână, relatează Reuters.
''Voi prezenta faptul că Germania poate furniza nucleul militar ... pentru anul 2025'', a declarat Lambrecht la sosirea la Bruxelles pentru reuniunea miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din UE.
Aceştia discută luni despre Busola Strategică, care va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul UE de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi. Aceasta va permite UE să acţioneze mai rapid şi mai decisiv pentru a-şi proteja valorile şi interesele, precum şi să contribuie la pacea şi securitatea internaţionale.
Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.
''Trebuie să devenim mai rapizi, în special atunci când ne confruntăm cu o asemenea situaţie plină de provocări ca cea din prezent'', a subliniat ministrul apărării austriac Klaudia Tanner, referindu-se la agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.
Într-o schimbare majoră a politicii sale de securitate, Germania a aprobat livrarea de arme către Ucraina şi a anunţat o creştere substanţială a cheltuielilor sale pentru apărare după ce forţele ruse au invadat ţara vecină, relatează Agerpres.
Germania şi Franţa pledează de mulţi ani pentru consolidarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene. În programul electoral, prezentat săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a propus consolidarea suveranităţii Franţei şi a Uniunii Europene. "Trebuie să reinvestim în modelul complet al forţelor armate, pentru a avea o naţiune mai independentă în contextul crizelor, pentru a putea înfrunta un război de mare intensitate care poate reveni pe continentul nostru", a subliniat Emmanuel Macron. Emmanuel Macron a declarat că nu regretă afirmaţia din anul 2019 privind "moartea cerebrală" a NATO şi a pledat pentru o "clarificare strategică" şi pentru reconfigurarea "ordinii europene în materie de securitate", relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News