Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gazprom anunţă suspendarea livrărilor de gaz către Letonia
WhatsApp
Gigantul rus al gazului Gazprom a anunţat sâmbătă că a suspendat livrările de gaz către Letonia, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor europene fără precedent împotriva Rusiei, relatează AFP.

"Astăzi, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Letonia (...) din cauza încălcării condiţiilor de recepţionare a gazului", a precizat compania rusă într-un comunicat pe Telegram, fără a furniza mai multe amănunte.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Gazprom a redus drastic în această săptămână livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea reparaţiilor la o turbină, într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.

Rusia a redus deja în două rânduri volumul livrărilor sale în iunie, afirmând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţii în Canada şi care nu a fost trimisă în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali în urma invaziei ruse asupra Ucrainei.

De atunci, Germania şi Canada s-au pus de acord să trimită echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată.

Occidentalii acuză Moscova că se foloseşte de arma energetică drept represalii la sancţiunile adoptate după declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei

Kremlinul dă asigurări la rândul său că sancţiunile sunt la originea problemelor tehnice ale infrastructurii gaziere şi că Europa suferă din pricina măsurilor pe care le-a impus Rusiei.

Rusia a fost lovită de mai multe salve de sancţiuni occidentale după intervenţia sa militară în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa, în special spre Germania şi Italia, sunt în scădere constantă de la instituirea acestor sancţiuni. Gazprom a întrerupt, de asemenea, livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, conform Agerpres.

 

Ministru, revoltat că Putin a oprit gazele către Germania: "E un joc duplicitar" 

 

Ministrul german al economiei Robert Habeck l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un ''joc duplicitar'' în legătură cu reducerea livrărilor de gaz rusesc cauzate de presupuse probleme cu o turbină reparată din Germania, transmite luni DPA.

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Gazprom a precizat că, începând de miercuri, livrările de gaze via Nord Stream 1, vor coborî până la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate.

''Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia'', a spus Habeck.

El a adăugat că documentele de export ale Siemens Energy sunt complete, dar Rusia refuză să emită documentele de import. Compania Siemens Energy a confirmat că turbina va putea pleca din Germania spre Rusia de îndată ce documentele vor fi finalizate.

Continuă știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel