Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Furtuni puternice în Italia: Copaci smulşi din rădăcină şi drumuri inundate
WhatsApp
Doi canoişti germani au fost salvaţi de Gărzile de Coastă italiene în largul Sardiniei, în urma furtunilor care au lovit insula, Sicilia şi sudul Italiei, a informat vineri agenţia de presă ANSA, relatează dpa.
Furtuni puternice în Italia: Copaci smulşi din rădăcină şi drumuri inundate

Cei doi canoişti au fost luaţi prin surprindere de schimbarea bruscă a vremii şi au fost salvaţi în Golful Cagliari joi seara, după ce compania de închiriere a canoelor a dat alarma. Turiştii germani sufereau de hipotermie când au fost găsiţi.

Copaci au fost smulşi din rădăcină şi drumuri au fost inundate în urma furtunilor care au lovit Sardinia.

Insula vulcanică Stromboli a fost grav afectată, noroi şi pietriş fiind aduse în văi după ce incendiile au distrus vegetaţia de pe versanţi în luna mai. Mai multe case au fost avariate, însă nu au fost raportate victime. Treizeci de voluntari au fost trimişi pe insulă pentru a ajuta la curăţarea drumurilor pline de noroi.

Pompierii au fost solicitaţi în nenumărate rânduri în Sicilia în urma furtunilor, în special în comuna Scilla.

 

Italia: Aproximativ 200 de gheţari alpini au dispărut de la sfârşitul secolului al XIX-lea

 

Aproximativ 200 de gheţari alpini au dispărut de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat miercuri grupul de mediu italian Legambiente, informează ANSA.

"Tot ce a mai rămas din ei sunt resturi şi pietre", a declarat grupul în prezentarea celei de-a treia ediţii a "Caravanei Gheţarilor", un proiect de monitorizare itinerant desfăşurat în cadrul programului "ChangeClimateChange", în parteneriat cu Comitetul italian de glaciologie.

Scopul proiectului este de a verifica "regresul dramatic al gheţarilor din cauza crizei climatice".

Suprafaţa gheţarilor alpini din Italia este cea mai mică din ultimele secole, iar un dezastru produs pe cel mai mare dintre aceştia, Marmolada, din Dolomiţi, a provocat moartea a 11 persoane în urma prăbuşirii unui serac, la data de 3 iulie.

Legambiente a precizat miercuri că ritmul de creştere a temperaturilor alpine este dublu comparativ cu rata medie globală. Atmosfera la peste 3.500 de metri altitudine este în "dezechilibru total", a declarat grupul de mediu.

La 5.184 de metri altitudine în Alpii elveţieni a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius la sfârşitul lunii iulie, o valoare fără precedent, a indicat Legambiente.

În acest an, Alpii italieni au cunoscut o iarnă excepţional de blândă şi aridă, a adăugat grupul. Potrivit acestuia, în multe zone nu a plouat timp de o sută de zile.

Zăpada de la sol a scăzut constant în ultimii zece ani, iar multe măsurători au indicat valori zero la începutul lunii mai.

Pierderea gheţarilor şi alte fenomene asociate schimbărilor climatice cauzate de om s-au agravat constant în ultimii ani, notează ANSA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel