După sectorul transporturilor, sectorul construcțiilor din Liege se află acum în vizorul auditoratului din Liege. Într-adevăr, joi, o operațiune de amploare a fost efectuată în comun de aproximativ șaptezeci de persoane din cadrul Poliției Judiciare Federale din Liège și al Inspecției Sociale. Mai multe percheziții au fost efectuate, simultan, în Belgia, în Marele Ducat al Luxemburgului și în România.
Aceste raiduri urmează unui dosar deschis în urmă cu doi ani, care vizează așa-numitul dumping social. În 2019, serviciile ONSS au efectuat controale privind detașarea lucrătorilor în Belgia. Aceste verificări au scos la iveală dovezi de fraudă socială gravă și organizată, care implică câteva sute de lucrători de origine străină în regiunea Liège. Prejudiciul cauzat de fraudă, care este de o amploare certă, a fost estimat la o sumă minimă de peste patru milioane de euro, începând cu anul 2017.
A început o anchetă complexă și meticuloasă, pentru a verifica suspiciunile de dumping social. "Faptele comise sunt avute în vedere din perspectiva unei organizații criminale, având în vedere dimensiunea internațională și utilizarea unor structuri juridice cu scop infracțional de profit", confirmă Auditoriatul muncii din Liège. "Aproximativ zece companii românești ar fi implicate“.
Auditul Muncii a pus cazul sub investigație, la sfârșitul lunii februarie 2020, cu un judecător de instrucție specializat în chestiuni financiare complexe. Numeroase acte de investigație au stabilit relațiile dintre entitățile vizate.
Joi, cinci suspecți au fost privați de libertate și interogați în Belgia. Alte trei persoane au fost reținute în România. Au fost confiscate zeci de mii de euro, numeroase documente contabile și financiare și echipamente informatice. Aceste sechestre vor fi examinate și exploatate, ulterior, de către anchetatorii de la divizia Ecofin a PJF din Liège.
În plus, peste optzeci de lucrători, în principal de origine română, au fost "arestați" la locul lor de reședință. Aceștia au fost interogați în calitate de martori.
"În această etapă, cele cinci persoane interogate cooperează cu anchetatorii. Vor fi necesare sarcini de investigație suplimentare pentru a examina versiunea lor asupra evenimentelor. Cei trei suspecți români și-au exercitat dreptul la tăcere. Aceștia sunt prezumați nevinovați.
Unul dintre ei a fost eliberat, în timp ce ceilalți patru urmau să fie audiați de către judecătorul de instrucție.
"Acest tip de fraudă cauzează daune semnificative sistemului de securitate socială din țara noastră. Investiția Poliției Judiciare Federale, precum și inspecțiile ONSS și CLS demonstrează voința de a lupta eficient împotriva acestui fenomen. Este important de remarcat că, datorită eficienței echipelor multidisciplinare de investigații comune (MOTEM), justiția, poliția și inspectoratele sunt capabile să ofere un răspuns integrat și durabil la problemele criminale polimorfe și complexe".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News