Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa vrea să fie stabilite obiective de producţie agricolă în UE
WhatsApp
Franţa a propus, joi, la reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, stabilirea de "ţinte de producţie agricolă" în Uniunea Europeană, pentru a întări o securitate alimentară ale cărei deficienţe au fost scoase la lumină consecinţele războiului din Ucraina, transmite AFP.

Pe termen scurt, majoritatea statelor membre au cerut utilizarea fondurilor disponibile încă în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-şi susţine fermierii.

"Misiunea principală a agriculturii noastre este acea de a hrăni, vom fixa ţinte de producţie, fără a pierde din vedere protecţia mediului", a apreciat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Acesta i-a îndemnat pe omologii săi "să aibă o viziune clară a nivelului de producţie care ar permite aprovizionarea cetăţenilor europeni în condiţii satisfăcătoare de preţ şi de a sigura rolul UE în securitatea alimentară mondială".

"Dacă nu ne putem întrebări cu privire la nivelul de producţie putem ajunge în situaţia în care nu ne vom mai putea asigura suveranitatea agroalimentară", a explicat Julien Denormandie, care a calificat drept "aberantă" dependenţa europeană de proteinele vegetale sud-americane.


Franţa vrea să fie stabilite obiective de producţie agricolă în UE

 


Ministrul francez al Agriculturii, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE, estimează că fixarea de obiective europene de producţie agricolă "se va impune ca evidentă în lunile şi anii următori".

În perioada imediată, în contextul în care fermierii europeni se confruntă cu explozia preţurilor la carburanţi şi cu tensiuni pe lanţurile de aprovizionare cu îngrăşăminte şi furaje, UE mizează pe ajutoare de urgenţă pentru exploataţiile agricole în ideea de a evita orice diminuare a producţiei.

Bruxelles-ul a anunţat încă de la 23 martie un ajutor de 500 de milioane de euro, bani care au fost scoşi din "rezerva de criză" pentru fermieri iar joi executivul comunitar şi-a exprimat atitudinea favorabilă faţă de proiectele statelor membre care doresc să distribuie mai multe ajutoare naţionale fermierilor.

Cu toate acestea, la iniţiativa Croaţiei, un număr de 15 state membre UE, au cerut de asemenea să poată beneficia de fondurile europene care nu sunt utilizate în programele de dezvoltare rurală din PAC, din cauza situaţiei dificile a bugetelor lor. Însă pentru ca acest lucru să fie autorizat va fi nevoie de o modificare legislativă iniţiată de Bruxelles.

Alte state membre, printre care şi Franţa, solicită o derogare temporară pentru taxele pe importurile de îngrăşăminte. Comisia
"s-a angajat să analizeze cu atenţie" aceste cereri, susţine Julien Denormandie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel