Guvernul Jean Castex propusese, la indicaţia preşedintelui Emmanuel Macron, introducerea certificatelor Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau rezultate negative la teste, pentru accesul în spitale al pacienţilor care nu au probleme urgente şi al vizitatorilor în centrele pentru îngrijirea vârstnicilor. Nu era prevăzută utilizarea certificatelor Covid-19 pentru pacienţii în situaţii de urgenţă.
Formaţiunile Franţa Nesupusă (FI, stânga) şi Republicanii (liberală) s-au opus propunerilor. Adunarea Naţională a susţinut neimpunerea utilizării certificatelor Covid-19 în aceste situaţii cu 70 de voturi pentru şi 67 împotrivă, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro.
Proiectul va merge în Senat şi, dacă acolo va fi aprobat fără amendamente, probabil va reveni în Adunarea Naţională pentru o poziţie comună.
Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) din Franţa a atras atenţia, miercuri seară, asupra impactului extinderii utilizării certificatelor Covid-19, subliniind că sunt afectate drepturile fundamentale şi că sunt necesare răspunsuri privind necesitatea măsurilor. Marie-Laure Denis, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL), a declarat, în Senatul Franţei, că, pentru a accepta extinderea utilizării certificatelor sanitare, Parlamentul trebuie să stabilească dacă o astfel de măsură este "indispensabilă" pentru gestionarea crizei.
În Franţa au avut loc în ultima săptămână o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice. Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News