Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa acordă o reducere mai semnificativă la preţul combustibilului
WhatsApp
Franţa a majorat plafonul privind reducerea la preţul carburanţilor, de la 0,18 euro pe litru la 0,30 euro pe litru, pentru a atenua povara creşterii preţurilor la pompă, transmite DPA.
Franţa acordă o reducere mai semnificativă la preţul combustibilului

Noua reglementare va fi aplicată în Franţa în septembrie şi octombrie, în timp ce în Corsica şi în alte teritorii de peste mări se va aplica un discount mai redus, a anunţat Ministerul Economiei.

În noiembrie şi decembrie, se va aplica o reducere la preţul carburanţilor de 0,10 euro pe litru, măsura urmând să expire la 31 decembrie 2022.

În încercarea de a limita impactul creşterii continue a preţurilor la energie, Guvernul de la Paris a adoptat mai multe măsuri, precum plafonarea preţului gazelor naturale, limitarea la 4% a creşterii preţului la electricitate, precum şi acordarea de vouchere energetice.

Premierul Jean Castex estima că impactul acestor măsuri se ridică la peste 20 de miliarde de euro. 

 

Eurostat: Inflaţia în zona euro a atins un nou record în august

 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 10,6%, după o creştere de 9,8% în iulie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel