Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța: Protestele VIOLENTE au strâns 125000 de oameni în stradă. Macron, obligat să RĂSPUNDĂ
WhatsApp
După a patra zi de mobilizare a "vestelor galbene", preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat să anunţe noi măsuri ca răspuns la această criză socială care îi pune la încercare mandatul, comentează AFP.

Circa 125.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă pe străzile Franţei, a informat Ministerul de Interne, iar dacă au avut loc noi violenţe, amploarea lor a fost mai redusă decât în urmă cu o săptămână.

Potrivit premierului Edouard Philippe, "a sosit timpul dialogului" şi "acum trebuie refăcută unitatea naţională", subminată de această frondă populară fără precedent născută pe reţelele sociale.

Preşedintele Emmanuel Macron "va vorbi" - poate luni - şi "este datoria lui să propună măsurile" pentru a permite "întregii naţiuni franceze să se regăsească", a declarat Edouard Philippe sâmbătă seară.

Ţintă recurentă a manifestanţilor, cu sloganul omniprezent "Macron demisia", şeful statului, care nu a luat cuvântul în public în această săptămână, a rămas pentru noua zi de mobilizare în palatul prezidenţial, înconjurat de un impozant dispozitiv de protecţie. Până în prezent, el l-a lăsat în prima linie pe Edouard Philippe, atât în parlament, cât şi în faţa presei.

Tiruri cu gaze lacrimogene pe marginile bulevardului Champs Elysées, vitrine sparte sub luminile de Crăciun şi maşini incendiate la Paris, dar şi altercaţii şi distrugeri în marile oraşe din provincie ca Bordeaux, Toulouse, Marsilia sau Nantes, şi în continuare baraje rutiere şi drumuri blocate: imaginile de sâmbătă au marcat spiritele încă o dată.

Au fost însă fără comparaţie cu scenele de gherilă urbană de la Arcul de Triumf - unul din monumentele emblematice ale Franţei - şi din mai multe zone rezidenţiale ale Parisului petrecute cu o săptămână înainte şi care au şocat întreaga lume.

'Vestele galbene', provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel