Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu, PRECIZĂRI despre statutul ROMÂNILOR după Brexit
WhatsApp
Fostul ministru de Externe şi ambasador, Lazăr Comănescu, în prezent consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrii a României pentru relaţii internaționale, a comentat statutul pe care cetățenii români din Marea Britanie îl vor avea după finalizarea Brexit-ului. 

În opinia sa, abordarea comună existentă la nivelul Uniunii Europene permite existența unei plase de siguranță care face ca toți cetățenii statelor member UE să beneficieze de aceleași drepturi în relația cu statul englez, indiferent de forma pe care o va avea Brexit-ul.

„Dincolo de modul în care se va finaliza acest proces, important este că din partea autorităților române s-au făcut eforturi pentru a se stabili la nivel de Uniune Europeană o abordare comună și cred că acest aspect este foarte important din perspectiva noastră. Când vine vorba despre viitorul statut trebuie să pornim de la faptul că fiind vorba de toți cetățenii europeni, deci și cei români din Marea Britanie avem certitudinea existenței unei plase de siguranță. În mod sigur cetățenii români vor beneficia de drepturi identice cu cele de care vor beneficia și ceilalți cetățeni europeni. Eu cred că asta este deviza de bază. Sigur, trebuie văzut și modul în care va arăta satutul cetățenilor britanici din spațiul european”, a declarat Lazăr Comănescu, potrivit B1.ro.

 

Lazăr Comănescu: „Relația UE-Marea Britanie, foarte apropiată”

 

În ceea ce privește impasul negocierilor privind un acord, diplomatul a precizat că acesta se explică din prisma complexității procesului de ieșire a Marii Britanii din UE.

„Nu aș vorbi despre un eșec al negocierilor, ci despre complexitatea procesului. Eu personal cred că s-a ajuns la Referendumul privind Brexit din 2016 și la acest rezultat fără o înțelegere cuprinzătoare de către cetățenii britanici și de către politcienii din Regat a complexităților acestui proces și a riscurilor pe care le implică. Eu sper ca în final relația care va exista între Uniunea Europeană și Marea Britanie să asigure o limitare a efectelor nedorite pe care Brexit-ul le are. Nu exclud, dacă mă uit la dezbaterile din societatea britanică și la decizia Curții Supreme de la Londra, ca până la urmă, măcar de facto relația UE-Marea Britanie să fie foarte apropiată la fel ca relația cu oricare alt stat membru", a explicat Lazăr Comănescu, conform sursei citate.

În Marea Britanie sunt înregistraţi 433.000 de cetăţeni români, fiind a doua cea mai mare comunitate de străini, a anunțat vineri șeful biroului Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Adina Bădescu, în cadrul unei dezbateri organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România. Totodată, peste 187.000 de cetăţeni români s-au înregistrat în Marea Britanie pentru obţinerea noului statut după Brexit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel