Doar un actor statal ar fi putut efectua atacurile asupra conductelor Nord Stream, iar cel mai probabil vinovatul este Rusia, a declarat fostul șef al agenției federale de informații din Germania.
"O deteriorare neobservată și conspirativă a conductelor la o adâncime de 80 de metri în Marea Baltică necesită capacități tehnice și organizatorice sofisticate care indică în mod clar un actor statal", a declarat Gerhard Schindler pentru ziarul german WELT.
"Doar Rusia poate fi cu adevărat luată în considerare pentru acest lucru, mai ales că are cel mai mult de câștigat din acest act de sabotaj. Întreruperea livrărilor de gaze poate fi justificată acum prin simpla indicare a conductelor defecte, fără a mai fi nevoie să avanseze presupuse probleme la turbine sau alte argumente neconvingătoare pentru ruperea contractelor de furnizare", a adăugat el.
Atacurile de acest tip ar neliniști, fără îndoială, și statele occidentale și populațiile lor, ceea ce ar intra în calculele rusești. "Și, nu în ultimul rând, prețul gazului crește, ceea ce este, desigur, în interesul Rusiei", a mai spus Schindler.
Potrivit presei, Agenția Centrală de Informații a SUA a avertizat Germania cu privire la scenariul unui atac asupra gazoductului Nord Stream. Schindler nu a putut spune dacă și cât de concret a fost avertizată CIA.
August Hanning, care a condus BND (Serviciul Federal de Informații) între 1998 și 2005, a fost de acord cu Schindler că atacul trebuie să fi fost ordonat de un stat.
"Această operațiune a fost în mod evident realizată într-un mod atât de profesionist și complex încât numai forțe speciale bine antrenate puteau fi luate în considerare pentru executarea ei", a declarat el, pentru Politico.
El a spus că este puțin probabil ca submarinele să se fi putut apropia de conductă, deoarece acest lucru ar fi atras atenția. Un atac cu drone ar fi fost mai probabil. Dar cel mai plauzibil scenariu, a spus el, este că înotătorii de luptă au plantat dispozitivele explozive.
"Ce stat se află în spatele atacului trebuie acum să fie clarificat cu atenție. Undeva, un astfel de atac își lasă urmele", a spus Hanning.
Un alt fost șef al BND, Gerhard Conrad, a refuzat să dea detalii despre cine sau ce s-ar fi putut afla în spatele atacului.
"În primul rând, trebuie efectuate investigații criminalistice atente. Acest lucru nu este încă posibil în acest moment. Atunci vom ști deja mai multe", a declarat acesta pentru WELT.
El a adăugat că atacul ar fi putut fi efectuat cu o torpilă.
În ceea ce privește presupusul avertisment al CIA, el a adăugat: "Întotdeauna există avertismente. Întrebarea este cât de concrete sunt acestea. Au existat, de asemenea, avertismente repetate că, de exemplu, cablurile submarine ar putea fi deteriorate în mod deliberat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News