Potrivit Ministerului de Finanţe, experţii Fondului au apreciat importanţa aplicării unor politici macroeconomice pentru asigurarea stabilităţii şi stimularea reformelor structurale pentru susţinerea creşterii economice, iar corecţia reprezintă o validare a acţiunilor guvernamentale.
Revizuirea în urcare a prognozei Fondului Monetar Internaţional de creştere economică a României pentru 2022 la 4,8%, coroborată cu datele statistice privind evoluţia economiei româneşti din prima jumătate a anului, dar şi cu alte semnale din piaţa locală şi internaţională, ne arată că impactul măsurilor luate de către executiv este unul corect din perspectivă macroeconomică, precizează ministrul finanţelor, Adrian Câciu.
El adaugă, însă, că nu este suficient şi că trebuie ca România să avanseze în continuare cu o serie de reforme printre care cea a sistemului de asigurări sociale, să rezolve inegalităţile salariale, să îmbunătăţească competitivitatea economiei şi să revigoreze exporturile, să contracareze creşterea inflaţiei.
De asemenea, cel mai important pe termen scurt, având în vedere contextul manifestării unor crize suprapuse: energetică, de securitate socială şi post pandemică, trebuie acţionat pentru protejarea categoriilor vulnerabile, mai spune Adrian Câciu.
Ministrul subliniază că reformele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în termenele stabilite şi vor contribui semnificativ, inclusiv la asigurarea stabilităţii economice la fel ca şi măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investiţiilor publice şi consolidarea bugetară, transmite Radio România Actualități
În contextul riscurilor şi incertitudinii create de consecinţele războiului din Ucraina, oficialii Fondului Monetar Internaţional au subliniat luni importanţa ca România să implementeze politici macroeconomice prudente care protejează stabilitatea macroeconomică şi să revigoreze reformele structurale pentru a impulsiona creşterea economică.
Directorii executivi ai FMI au aprobat, pe 21 septembrie, consultările în baza Articolului IV cu România.
"Directorii au subliniat nevoia de a continua consolidarea fiscală pe termen mediu pentru a reface rezervele, a proteja sustenabilitatea fiscală şi a reduce dezechilibrele externe. Ei sunt de acord în general că actualele plafoane ale preţurilor la energie ar trebui să fie temporare şi încurajează autorităţile să le elimine treptat şi să le înlocuiască cu măsuri care să îi vizeze pe cei mai vulnerabili...Directorii recomandă reforme în sectorul pensiilor şi salariilor din sectorul public. Deşi salută recentele măsuri fiscale, directorii încurajează autorităţile să aibă în vedere o reformă mai ambiţioasă în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi îmbunătăţirea eficienţei TVA", precizează FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News