Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fără lockdown total în Anglia: Se revine la restricții locale
WhatsApp
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat luni revenirea, la începutul lui decembrie, după patru săptămâni de reintrare în lockdown, la o strategie locală împotriva noului coronavirus, însoţită de un program masiv de depistare, relatează AFP.

În pofida veştilor bune care se succed în ultima vreme privind viitoarele vaccinuri, printre care şi proiectul britanic AstraZeneca/Oxford, şeful guvernului conservator a avertizat că restricţiile vor rămâne în vigoare timp de mai multe luni.

"Nu poate fi un Crăciun normal şi drumul este lung până în primăvară", le-a spus Boris Johnson, aflat în izolare după ce a fost în contact cu o persoană infectată, prin videoconferinţă, deputaţilor.

"Dar am parcurs o etapă şi se întrevede ieşirea. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor", a adăugat el, înainte ca intervenţia sa să fie întreruptă din cauza unor probleme tehnice, provocând ilaritate pe băncile din Westminster.

Peste 1,5 milioane de cazuri confirmate



Regatul Unit, ţara europeană cea mai îndoliată de pandemie, a înregistrat peste 55.000 de morţi în rândul persoanelor testate pozitiv şi peste 1,5 de milioane de cazuri confirmate.

După patru săptămâni de izolare generală decretată pe 5 noiembrie, Anglia va reveni la restricţii impuse local în funcţie de incidenţa virusului, în baza unui sistem pe trei niveluri care va fi totuşi consolidat.

Există totuşi o veste bună pentru fanii fotbalului, care vor putea reveni pe stadioane la începutul lui decembrie, în zonele cel mai puţin afectate de virus. Numărul de spectatori autorizaţi să asiste la meciuri va depinde de nivelul de alertă din fiecare regiune, care va fi dezvăluit joi, fără a depăşi 4.000.

Peste tot în Anglia, magazinele neesenţiale şi sălile de sport se vor putea redeschide, iar serviciile religioase şi căsătoriile se vor putea relua.



Locuitorii se vor putea aduna în număr de maxim şase. În timpul izolării, nu era posibil să te întâlneşti decât cu o singură persoană în exteriorul domiciliului, într-un parc, de exemplu. Acolo unde vor putea redeschide, pub-urile şi restaurantele vor lua ultimele comenzi la ora 22.00 şi vor închide o oră mai târziu.

Restricţiile ar urma să fie relaxate timp de câteva zile de Crăciun şi sunt în curs discuţii între guvern şi autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a se încerca să se ajungă la o abordare unificată, fiecare provincie decizând singură până acum strategia sa sanitară.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a calificat abordarea locală drept "riscantă", reamintind că ea "nu a funcţionat" înainte, fiind înlocuită în decembrie cu o izolare generală.

Guvernul contează pe vaccinele în curs de dezvoltare pentru a depăşi pandemia. Boris Johnson a salutat vaccinul Astra-Zenecca realizat în colaborare cu Universitatea Oxford, eficient în medie în proporţie de 70% şi până la 90% în unele cazuri, "o minunată realizare a ştiinţei britanice". "Noi am comandat 100 de milioane de doze de vaccin de la Oxford şi peste 350 de milioane de doze în total", a spus el

Proiect-pilot lansat la Liverpool



Planul său pentru perioada de după izolare include şi un program masiv şi rapid de depistare a virusului în populaţia din zonele clasificate cu risc "foarte ridicat", după modelul experienţei realizate "cu succes la Liverpool, unde peste 200.000 de persoane au fost testate de la începutul lui noiembrie", a indicat guvernul într-un comunicat.

Astfel, persoanele intrate în contact cu un caz pozitiv se vor putea testa regulat, ceea ce le-ar permite să scape de perioada de izolare de 14 zile obligatorie în prezent, precum cea în care se află şi premierul Boris Johnson.

Un proiect-pilot va fi lansat săptămâna viitoare la Liverpool şi va fi extins, în caz de succes, la personalul din sănătate în decembrie şi la restul ţării în ianuarie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel