Pare că a devenit din ce în ce mai ușor pentru infractori să efectueze copii ale banilor, avertizează șeful unității centrale de contrafacere a monedei Mossos d'Esquadra, sergentul Sergi Sánchez, unul dintre specialiștii de top din Spania.
Oficialul a precizat că în Catalonia au fost confiscate, anul trecut, 14.800 de bancnote contrafăcute, în cea mai mare parte 20 și 50 de euro. „Atâta timp cât se acceptă numerar, acesta va fi contrafăcut”, spune sergentul Sergi Sánchez.
Potrivit datelor Mossos, anul trecut plângerile și confiscările de bani contrafăcuți în Catalonia au crescut cu 16,9%, menținând o tendință ascendentă.
Sánchez, specializat în lupta împotriva falsificării valutare din 2004, a asigurat că, în ciuda faptului că măsurile de securitate în emiterea bancnotelor sunt mai sofisticate, contrafacerea devine din ce în ce „mai calitativă”.
Iar terenul continuă să fie fertil pentru că, potrivit unui studiu recent al Băncii Spaniei, numerarul continuă să fie principalul mijloc de plată în Spania, întrucât 65% din populație îl folosește zilnic în unitățile fizice, urmat de carduri (32%) și dispozitive mobile, utilizate de 10% dintre cetățeni, față de 7% în 2022.
Agenții au depistat, în ultimii ani, o „evoluție” a modului în care sunt achiziționate bancnotele contrafăcute: înainte de 2018 sau 2019, fără contacte cu aceste rețele criminale era greu pentru cineva să cumpere banii falși și apoi să-i plaseze și să facă profit.
Însă situația s-a schimbat rapid în ultimii ani: astăzi, explică sergentul, de pe dark internet (Deep Web) sau din unele aplicații de pe rețele sociale poți accesa canale pentru a cumpăra facturi contrafăcute, care de obicei plătesc cu criptomonede.
Falsificatorii operează atât în mici tipografii locale, cât și la scară largă, precum atelierul specializat în fabricarea bancnotelor de 500 de euro. Atelierul de bani falși, cel mai mare din Europa, a fost demontat anul trecut la Valencia într-o anchetă condusă de Mossos, în colaborare cu Banca Spaniei.
Tipografiile care funcționează de cel mai mult timp sunt cele situate în sudul Italiei, și care s-au răspândit și în Bulgaria, controlate de Camorra italiană, foarte greu de demontat și care produc un număr mare de bancnote contrafăcute de 10, 20, 50 și 100 de euro, dintre care multe sunt destinate Cataloniei și restului Spaniei.
De altfel, într-una dintre ultimele lor activități, Mossosi au arestat șase persoane într-o operațiune în care au desființat un grup din Lleida care a introdus bancnote false de 50 de euro, venite din Italia, și le-au plasat în localuri cu viața de noapte din Barcelona și prin cumpărarea și vânzarea de aplicații.
Unul dintre cei arestați în această operațiune este cercetat și pentru trimiterea în străinătate a 1.000 de euro contrafăcuți printr-o societate de schimb valutar și pentru plata unei prostituate cu valută falsă.
Potrivit șefului Mossos, bancnotele contrafăcute de mare valoare, de 100, 200 și 500 de euro, sunt de obicei folosite în escrocherii între bande criminale, de exemplu la cumpărarea de droguri, sau în magazinele de lux.
Potrivit lui Sánchez, falsificatorul vinde de obicei banii falși cu 10% din valoarea lor reală, așa că o bancnotă de 500 de euro ar costa 50. Mossosi insistă că este „imposibil” să se cunoască cantitatea de bani contrafăcuți care circulă.
Și nu doar bancnote: există și multe monede contrafăcute în circulație , care trec din mână în mână fără ca nimeni să știe. O monedă de doi euro se vinde cu un euro sau cu optzeci de cenți. Producția lor costă aproximativ 10 cenți pe unitate și abia se detectează, deși există o metodă fără îndoială: cele reale sunt magnetice, cele false - nu.
Mossosi recomandă tuturor să fie atenți la bancnote, să știe cum ar trebui să fie, să le atingă și să le privească cu atenție. Iar dacă cineva crede că a primit o bancnotă falsă, ar trebui să o denunțe la sediul poliției și să nu încerce să o introducă din nou în circulație, întrucât s-ar expune și la o eventuală răspundere penală.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News