Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eurostat: Bulgaria, Ungaria şi România - cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în septembrie
WhatsApp
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 41,4% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 41,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (78,2%), Ungaria (67,5%) şi România (62,9%).

Eurostat precizează că în septembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 105,3% al preţurilor la energie, de o creştere de 19,1% a preţurilor bunurilor intermediare şi de 16,5% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată.

În septembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, după un avans de 5% în zona euro şi de 4,9% Uniunea Europeană, în august.

 

România a raportat un declin de 0,7% în septembrie



Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (9,2%), Slovacia (8,9%) şi Italia (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 3,9%) şi Grecia (minus 2,4%). 

Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 2,6%, urmate de preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au înregistrat un avans de 1%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară, conform Agerpres.

 

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 46,7% față de anul trecut

 

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1% în luna septembrie a acestui an faţă de luna precedentă, în timp ce faţă de septembrie 2021 preţurile au crescut cu 46,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,72% în septembrie, faţă de august 2022, respectiv o creştere de 62,93% în comparaţie cu luna septembrie a anului trecut.

De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa externă, preţurile au scăzut cu 1,62% faţă de august 2022, dau au crescut cu 17,81% faţă de septembrie 2021.

 

Unde au fost consemnate cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale 



Pe marile grupe industriale, în septembrie 2022, faţă de luna similară din 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+130,68%), industria bunurilor intermediare (+21,34%), industria bunurilor de uz curent (+19,07%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,78%) şi industria bunurilor de capital (+10,43%).

Pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în septembrie, în ritm anual, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 163,21%, industria extractivă (+79,28%), industria prelucrătoare (+20,53%) şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,31%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel