''Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană trebuie să fie redefinite în termenii unui parteneriat efectiv'', a declarat miercuri europarlamentarul Renate Sommer, din cadrul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta).
''Cu toate încălcările flagrante ale drepturilor omului, lipsa independenţei justiţiei şi aplicarea unei noi Constituţii lipsite de mecanismele de control şi echilibru, nu are nici un sens continuarea cu actualul guvern a convorbirilor privind aderarea la UE'', a adăugat eurodeputata socialistă Kati Piri.
Turcia este candidată la UE de aproape 20 de ani, dar a înregistrat regrese în ce priveşte criteriile de aderare în domenii precum statul de drept, drepturile cetăţenilor şi libertatea media de la tentativa de puci din 2016.
Negocierile de aderare sunt în prezent blocate, dar capitale ale UE sunt în dezacord dacă să suspende oficial procesul.
''Când o ţară candidată depăşeşte linii roşii cheie, atunci ar trebui să existe de asemenea consecinţe politice'', a declarat miercuri dna Piri. Ea a subliniat în acelaşi timp că UE ar trebui să-şi menţină porţile deschise şi să susţină societatea civilă, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în Turcia.
Apelul, fără caracter constrângător, de suspendare a convorbirilor de aderare este inclus într-un raport parlamentar anual despre Turcia care va fi supus la vot în următoarea sesiune plenară a legislativului UE, începând cu 11 martie.
În timp ce relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara sunt tensionate, UE este dependentă de Turcia pentru menţinerea unui acord din 2016 pentru stăvilirea fluxului migraţiei din ţări din Orientul Mijlociu, precum Siria.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News