Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europarlamentar român, CRITICAT DUR după o postare pe Facebook: „Este echivalentă cu o DECLARAȚIE de RĂZBOI României“
WhatsApp
Un europalamentar român, Dragoș Tudorache (PLUS), a stârnit controverse în mediul online după ce a felicitat guvernul pro-rus învestit la Chișinău.
Dragoş Tudorache, europarlamentar

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache, raportor pentru Republica Moldova al Parlamentului European, a stârnit un scandal în mediul online după ce a publicat pe Facebook un mesaj de felicitare adresat noului guvern de la Chișinău la învestirea acestuia.

Cabinetul condus de Ion Chicu, susținut de partidul președintelui pro-rus, Igor Dodon, a trecut practic fără audieri prin Parlament și a înlocuit guvernul pro-european condus de Maia Sandu.

Tragoș Tudorache: „Există un guvern învestit și țara este guvernată“


„Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit și țara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean și să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înțelegem dacă viteza cu care președintele Dodon a găsit o soluție atât de rapidă este o veste bună sau nu.

Aș vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chișinău că Republica Moldova are susținere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real și de reforme substanțiale. Joaca de-a politica sau de-a guvernarea, în care se ignoră stabilitatea și continuarea unor politici clare care să le ofere încredere partenerilor occidentali, nu o să rămână fără consecințe.

În calitatea de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, am urmărit cu atenție criza și voi face în scurt timp o vizită pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă”, a scris Dragoș Tudorache pe Facebook.

 

„Dodon nu poate fi pro-european, așa cum nici Liviu Dragnea nu a fost“


Imediat, eurdeputatul PLUS a fost asaltat de comentarii din partea internauților. Primul care a afirmat că se delimitează de aceste declarații a fost Andrei Caramitru. 

Au urmat apoi zeci de comentarii de indignare: „Ce faceee? feliciti comunisti??? ai baut gaz omule?", îl critică un urmăritor.

„Mergând pe firul logicii din postarea dvs, probabil (pentru unii) cea mai bună veste in viitorul apropiat va fi ca suntem vecini cu rușii..“, i-a scris Cătălin.

 „Foarte amuzant, sper să începeți de la această postare să urmăriți politica de peste Prut“, i-a recomandat Pavel.

„Vestea nu este deloc buna fiindcă au dat vrabia din mână, pe cea de pe gard. Dodon nu poate fi pro-european, așa cum nici Liviu Dragnea nu a fost, însă nici nu văd cum i-ați putea obliga sa mențină parcursul pro Europa, moldovenii fiind "angajați" ruși. Va doresc cat mai mult tact și pricepere“, ia transmis Silviu.

„ Domnule Tudorache, va rog sa va documentati mai bine. Chiar nu intelegeti ce se intampla la Chisinau?“, i-a atras atenția și Ioulian Fota.

„De fapt, instalarea acestui guvern este echivalentă cu o declarație de război României, Uniunii europene, dar mai ales românilor din Republica Moldova“, a afirmat Serghei.

 

Câteva precizări

Ulterior, Dragoș Tudorache a revenit cu o nouă postare prin care a dorit să aducă noi lămuriri.

„Observ o lipsă de înțelegere a declarației mele de ieri legate de Republica Moldova. Câteva precizări:

1. Sunt raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. În această calitate, am datoria de a pondera opiniile personale cu rigorile diplomatice și cu necesitatea de a menține un canal politic cu guvernul partener. Oricare ar fi acesta. Este o chestiune de minimă responsabilitate politică și instituțională.

2. Dincolo de suveranitatea deciziilor unui stat european, cum este Republica Moldova, îmi păstrez o mare rezervă cu privire la schimbarea abruptă a guvernului condus de Maia Sandu, care se angajase alături de partenerii europeni și internaționali într-un proces de reforme atât de necesar Moldovei și cetățenilor săi.

3. Aștept dovezi clare dinspre noul guvern în ceea ce privește respectarea traseului european al acestei țări. Doar faptele și acțiunile politice concrete de continuare a reformelor începute de Guvernul Sandu mă pot convinge“, a completat Radu Tudorache într-o postare separată pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel