Belgia a prelungit restricţiile pe perioada sărbătorilor şi va permite oamenilor să invite doar un prieten adult în casele lor sau doi dacă locuiesc singuri.
Franţa a anulat o relaxare privind întrunirile din ajunul Anului Noi şi va impune o interdicţie de circulaţie între orele 8 pm-6am începând de astăzi.
Italia, care în weekend a devansat Marea Britanie înregistrând cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului din Europa, a impus unele dintre cele mai stricte restricţii de călătorie pe perioada Crăciunului, italienii neavând voie să circule între regiuni începând cu 20 decembrie şi până pe 6 ianuarie.
Germania va rămâne sub carantină până pe 7 ianuarie. În Marea Britanie, cazurile de infectare sunt în creştere şi se vorbeşte despre o posibilă înăsprire a restricţiilor pentru Londra şi alte regiuni în această săptămână.
Germania, care a gestionat primul val din primăvară mai bine decât majoritatea ţărilor sale vecine, este însă cea care se confruntă cu cele mai serioase ameninţări generate de cel de-al doilea val, în condiţiile în care guvernele încearcă să evite o repetare a situaţiei generate de sărbătorirea Thanksgiving în SUA, de creştere puternică a infectărilor şi deceselor.
Germania intenţionase iniţial să relaxeze shutdownul iniţial impus la începutul lunii noiembrie pentru sezonul festiv.
Acum, ţara urmează calea opusă, decretând un lockdown şi mai dur, care va intra în vigoare de mâine şi va dura timp de trei săptămâni şi jumătate.
„Suntem forţaţi să acţionăm“, a anunţat cancelarul Angela Merkel duminică după o reuniune cu liderii celor 16 state germane. Motivul: o înrăutăţire bruscă, dramatică a situaţiei, cu un număr record de aproape 30.000 de cazuri noi şi 598 de decese vineri.
Astfel, majoritatea magazinelor şi şcolilor vor fi închise. Companiile trebuie să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de acasă atunci când acest lucru este posibil. Restricţiile privind reuniunile sociale private de peste cinci persoane vor fi menţinute, deşi acestea vor fi uşor relaxate în perioada 24-26 decembrie pentru ca familiile să poată petrece Crăciunul împreună.
Markus Soder, premierul Bavariei, a descris coronavirusului drept „o catastrofă care ne afectează mai mult decât orice altă criză din ultimii 50 de ani“, adăugând că autorităţile trebuie să acţioneze pentru ca Germania să nu devină“copilul problemă al Europei“.
Chiar şi în Spania, unde rata infectărilor a coborât constant de când ţara a impus restricţii de deplasare la sfârşitul lunii octombrie, premierul Pedro Sanchez i-a avertizat pe cetăţeni să nu lase garda jos în sezonul festiv, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News