Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa face un pas înapoi: suprataxarea profiturilor nesimțite ale companiilor de energie mai așteaptă
WhatsApp
Ţările UE analizează opţiunea amânării, cu un an, a momentului în care se va aplica taxa pe profiturile excesive ale companiilor din sectorul combustibililor fosili, în condiţiile în care încearcă să ajungă la un acord cu privire la un pachet de măsuri destinat să ajute consumatorii să facă faţă exploziei facturilor la energie, transmite Reuters.

Cele 27 de state membre UE negociază un pachet de măsuri propuse săptămâna trecută de Comisia Europeană, printre care se numără o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele UE negociază în prezent propunerile Comisiei şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, cel mai recent compromis propus statelor membre prevede că ţările UE vor putea impune o taxă pentru profiturile excesive ale companiilor din sectorul combustibililor fosili începând din 2022, atât pentru 2022 cât şi pentru 2023, sau doar pentru 2023 dacă aleg această variantă.

Comisia Europeană a propus o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Aceasta ar urma să fie colectată de statele membre pentru profiturile din 2022 care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani. Veniturile ar urma să fie colectate de statele membre şi redirecţionate către consumatorii de energie, în special către gospodăriile vulnerabile, întreprinderile grav afectate şi industriile mari consumatoare de energie.

"Este o schimbare foarte mare şi nu toată lumea va fi mulţumită", a declarat un diplomat dintr-o ţară membră UE.

În plus, ţările membre vor să obţină libertatea de a-şi păstra propriile lor taxe naţionale, în loc să le înlocuiască cu planul avut în vedere de Bruxelles. Ţări precum Grecia şi Italia, care au deja în vigoare o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din sectorul combustibililor fosili, vor putea să păstreze aceste taxe dacă sunt considerate echivalente cu taxa avută în vedere de UE.

Diplomaţii ţărilor membre UE vor încerca miercuri să ajungă la un acord pe baza celei mai recente propuneri venite din Cehia, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE. Dacă se va ajunge la un acord, miniştrii europeni ai energiei îl vor aproba la reuniunea lor de vineri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel