Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa, avertizată să se pregătească pentru oprirea gazului de către Rusia
WhatsApp
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat că Rusia ar putea opri furnizarea de gaze către Europa în această iarnă.
UE se pregătește pentru întreruperea completă a gazului rusesc. Anunț făcut de Ursula von der Leyen / Foto: Unsplash

Fatih Birol spune că, în opinia sa, o oprire completă nu este cel mai probabil scenariu, dar că Europa trebuie să lucreze la planuri de urgență pentru orice eventualitate, conform BBC.

În ultimele săptămâni, mai multe țări europene au declarat că au primit mult mai puțin gaz rusesc decât se așteptau.

Oficialii ruși neagă că este ceva deliberat și au dat vina pe probleme tehnice.

Înainte de invazia din Ucraina, Europa importa aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia, dar această cifră a scăzut acum la aproximativ 20%.

 

Reduceri "strategice”

 

Dl Birol spune că el crede că recentele reduceri rusești ale aprovizionării cu gaze naturale sunt "strategice". Scăderile îngreunează sarcina țărilor europene de a-și umple depozitele de gaze și sporesc influența Rusiei în această iarnă.

"Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme aici și acolo și să continue să găsească scuze pentru a reduce și mai mult livrările de gaz către Europa și poate chiar să le întrerupă complet", a declarat dl Birol pentru BBC News.

Săptămâna trecută, fluxul de gaze naturale prin Nord Stream 1, una dintre principalele conducte din Rusia către Europa, a fost de doar 40% din capacitate. Mulți experți sunt sceptici în privința explicației rusești potrivit căreia acest lucru a fost cauzat de "probleme tehnice".

În întreaga Europă, continuă să fie raportate deficite în aprovizionarea cu gaze

Vineri, firma italiană de energie Eni a declarat că a primit doar jumătate din cantitatea de gaz pe care o aștepta de la gigantul rus Gazprom, controlat de stat, în timp ce Slovacia și Austria au raportat, de asemenea, scăderi.

Franța spune că nu a mai primit gaz rusesc din Germania de la 15 iunie, în timp ce Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Olanda și-au suspendat livrările de gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble rusești.

 

Țările europene au convenit să se protejeze de volatilitatea prețurilor la gaze prin umplerea instalațiilor de stocare

 

Luna trecută, țările europene au convenit să încerce să se protejeze de volatilitatea prețurilor la gaze prin umplerea instalațiilor de stocare. Acestea s-au angajat împreună să atingă o capacitate de cel puțin 80% până în noiembrie, iar ultimele date sugerează că acestea se află la aproximativ 55%.

Dl Birol a declarat că actuala criză a gazului justifică acum măsuri de urgență pe termen scurt pentru a reduce cererea, cum ar fi creșterea utilizării centralelor electrice pe cărbune și, dacă este posibil, prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare. În cazul în care ar avea loc o întrerupere completă a aprovizionării cu gaz rusesc, el spune că ar putea fi necesare măsuri drastice.

"Nu exclud posibilitatea ca Europa să aibă nevoie de o raționalizare planificată și ordonată a gazului", spune dl Birol.

"Nu spun că acesta este scenariul de bază, dar dacă ne uităm la ultimele luni, dacă nu chiar la ultimii ani, la experiențele pe care le-am avut cu Rusia ca partener energetic, acesta este un scenariu pe care nu ne putem permite să îl excludem pentru moment".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel