Tomac a menționat că există un proces deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), iar în cazul în care Parlamentul European ar interveni în acest proces, există șanse ca aderarea să se realizeze în prima jumătate a anului viitor.
Perspectiva intrării României în Spațiul Schengen este încă incertă, iar blocajul generat de Austria reprezintă un obstacol semnificativ în acest sens. Eurodeputatul Eugen Tomac a subliniat că, deși președinția spaniolă a pus acest obiectiv pe agendă, intrarea în Spațiul Schengen nu depinde exclusiv de Spania.
"Este un semnal politic pozitiv, însă trebuie să ne gândim la tot contextul. Faptul că în timpul președinției spaniole acest obiectiv rămâne pe agendă este un lucru important, însă nu de Spania depinde intrarea noastră în Spațiul Schengen. În continuare, blocajul cu privire la eliminarea frontierelor pentru români în UE îl are poziția Guvernului austriac (...).
Săptămâna viitoare, la Parlamentul European, vom dezbate o rezoluție care a fost intens negociată în Parlament, o rezoluție care vine ca urmare a unei dezbateri inițiate de societatea civilă din România și este pentru prima dată când PE într-un document oficial, votat în Comisia de Petiții săptămâna trecută, propune ca PE să analizeze intervenția în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a UE împotriva Consiliului UE", spune Eugen Tomac, potrivit Mediafax.
Tomac este de părere că cel mai probabil termenul realist pentru intrarea României în Spațiul Schengen ar fi în prima parte a anului 2025, în timpul președinției poloneze.
„Tocmai de aceea, eu sunt extrem de rezervat cu privire la rezultatul negocierilor (...). Nu există perspective realiste de a fi eliminate în acest an frontierele pentru România, de a intra în Spațiul Schengen (...). Dacă PE ar interveni în procesul pe care l-am deschis la CJUE, sunt convins că în prima jumătate a anului viitor, în timpul președinției belgiene, există toate premisele ca acest lucru să se întâmple, tehnic vorbind.
Dacă vom rămâne în logica negocierilor politice, cel mai probabil un orizont realist de așteptare în ceea ce privește intrarea noastră în Spațiul Schengen ar fi în prima parte a anului 2025, în timpul președinției poloneze", încheie Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News