Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erich Mocanu, despre secretele concediilor medicale: „E posibil să mergi în concediu dacă ești bolnav, dar depinde de boală”
WhatsApp
În cadrul ediției de miercuri, 2 februarie, a emisiunii "Diaspora în Direct", Erich Mocanu, reprezentantul organizației AEBS (Asociația Europeană a Bucureștenilor din Străinătate), a abordat subiectul concediilor medicale.
Erich Mocanu, despre secretele concediilor medicale: „E posibil să mergi în concediu dacă ești bolnav, dar depinde de boală” / Foto: Captura Youtube

Jurnalistul Bogdan Bolojan a adus în discuție acuzațiile Germaniei privind impactul concediilor medicale asupra scăderii economice. Acesta a mai afirmat că în unele cazuri, în România, se iau concedii medicale nejustificate pentru a obține timp liber.

 

Legislația spune un singur lucru: nu ai voie să iei măsuri care să agraveze boala

 

În acest context, Erich Mocanu a subliniat că, în calitate de cunoscător al drepturilor și obligațiilor cetățenilor români din Germania, încearcă să educe comunitatea cu privire la posibilitatea de a beneficia de concediu medical în timpul bolii. Mocanu a mai spus că există situații în care oamenii pot merge în concediu în timpul concediului medical, nu trebuie să stea doar izolați în casă.

„Eu încerc prin emisiunile mele să le arăt drepturile și obligațiile cetățenilor, Mai ales ale românilor care trăiesc pe teritoriu Germaniei. Și în ultimele șapte-opt luni de zile am au început și discuțiile astea. Am voie să mă duc în concediu în timp ce sunt bolnav? Și aici le spuneam că da, în principiu, da, trebuie văzut într-adevăr, care este boala pe care o ai, să dăm un exemplu, să înțeleagă toți.

Ești șofer de TIR și ți-ai rupt piciorul. Logic, cu un picior în ghips, tu nu poți să conduci un TIR de 40 de tone. Dar asta nu înseamnă că tu trebuie să stai în casă, deci e posibil să te duci la munte, de exemplu la plimbare sau să te duci undeva într-un parc de distracție, să spunem. Nu înseamnă că tu trebuie să stai în casă. Dar aici mai este și foarte multă lume crede că dacă este bolnavă poate să facă ce vrea.

Trebuie cu finuțul văzut dacă la boala ta, ai dreptul să pleci de acasă pentru că legislația spune un singur lucru: nu ai voie să iei măsuri care să agraveze boala. Da, pentru că dacă te duci acum în România să îți vezi familia, atenție că este riscul ca pe parcursul drumului să se întâmple doamne ferește un accident.

Deci asta înseamnă că tu ți-ai luat un risc, de care răspunzi personal și atunci s-ar putea Casa de Asigurări Medicale să spună „ne pare rău, noi nu-ți plătim pentru că tu dacă stăteai liniștit acasă așa cum erai bolnav scris, nu se întâmplă accidentul”. Deci tu ți-ai luat riscul ăsta și noi nu-ți plătim costurile pe care tu le ai. Se poate întâmpla acest lucru.”, explică Erich Mocanu în exclusivitate pentru "Diaspora în Direct".

 

De la întâi ianuarie concediul medical poate fi dat prin telefon

 

Un punct de discuție important a fost introdus de Erich Mocanu cu privire la modul în care se acordă concediile medicale în Germania. Acesta a explicat că, începând cu 1 ianuarie 2024, este posibil să obții concediu medical prin telefon, evitând astfel vizita imediată la medic.

„Există mulți și în guvern a ajuns că foarte multă lume, chiar și din cetățenii nemți, nu numai străinii își iau concedii pentru orice mică răceală sau mică durere de cap, stau câte o zi, două acasă. Mai mult, acum de la întâi ianuarie 2024 nici nu mai trebuie să te duci imediat la doctor, ci îl suni prima oară la telefon, îi pui problema pe care o ai și atunci doctorul poate retroactiv până la 3 zile să te scrie bolnav.

Este riscantă această variantă care a intrat în aplicare, dar eu zic că nu suntem chiar așa de mulți care facem lucrul ăsta. Părerea mea pentru că eu cum am de lucru, mai ales cu românii mereu, telefoane zilnice, pe foarte puțini îi aud că s-au dat bolnavi, numai ca să facă nu știu ce. Nu prea.”, mai spune Erich Mocanu pentru "Diaspora în Direct".

 

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel