Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câți bani dă Germania fiecărui locuitor pentru plata facturilor: Mocanu: "O manipulare, o batjocură din partea politicului german față de cetățeni"
WhatsApp
Cum se descurcă românii din Germania cu suprataxa pentru energie? Există vreo schemă de ajutor pentru populație sau suportă singuri întreaga factură la energie? Jurnalistul Bogdan Bolojan a discutat cu Erich Mocanu despre cum se descurcă cu creșterea facturilor și care este schema de plafonare. 
Negrescu: Oamenii vor plăti la energie electrică facturi de trei, patru ori mai mari decât anul trecut

Erich Mocanu a vorbit, în exclusivitate pentru StiriDiaspora, despre cât de greu este pentru români și nu numai, să se descurce cu facturile la energie, acuzând guvernul și politicienii pentru bătaie de joc față de popor prin metodele lor de plafonare care nu sunt decât „o manipulare, o batjocură”.

 

Cum este în Germania cu gazele? Am înțeles că va exista un fel de suprataxa, că ar fi fost deja informați cetățenii din Germania cu privire la scumpirea prețului gazelor

 

„Germania și cetățenii ei au fost informați cu privire la scumpirea prețului gazelor, deja din martie, la o lună după începerea războiului din Ucraina. Și pentru că politicienii se implicau, s-a zis că o să ajungem să nu mai primim gaz din Nord Stream 1. Tot atunci s-a blocat și s-a dat o decizie a guvernului german că Nord Stream 2 nu se va porni. 

Apoi au urmat scumpiri drastice, adică o persoană care plătea până acum 100 de euro pe lună la gaz, a ajuns să plătească câte 500-600 de euro. Este imposibil! Așa ceva nu avea voie să se întâmple.”, explică fondatorul Asociației AEBS.

 

Mocanu: „Politicienii manipulează cetățenii”

 

"Politicienii manipulează cetățenii, își fac ei ce vor ei, nu au răspundere. Dacă un politician, indiferent că este în guvern, în Parlament, în Senat, ar răspunde pentru faptele lui, atunci garantez că nu s-ar fi întâmplat aceste lucruri”, declară Erich Mocanu pentru StiriDiaspora.

Vezi și: Traiul românilor din Germania, din ce în ce mai greu: "Câștigul nu mai e imens. Banii ăștia îi iei și în România. Să se gândească bine"

 

Erich Mocanu explică legea din Germania prin care cetățenii sunt ajutați cu facturile

 

Există vreo schemă de ajutor în Germania pentru populație sau suportă întreaga factură la energie?

„Statul german acordă o subvenție de 300 de euro brut, bani pe care îi primește fiecare muncitor. Din ei trebuie să plătească asigurări sociale și impozite. Adică el primește, de fapt, în jur de 160-170 de euro și nu lună de lună.

Păi mie care îmi crește gazul de trei ori și în loc de 100 plătesc 300 de euro, eu nici măcar suplimentul de 200 de euro nu mi-l pot plăti din ce îmi dă statul, pentru că suma din mână este, de fapt, de 160-170 de euro. Deci guvernul vine cu tot felul de proceduri din astea de doi bani, sincer, care nu ajută pe nimeni.”, este tristul adevăr pe care îl dezvăluie Erich Mocanu.

 

„O manipulare, o batjocură din partea politicului german față de cetățeni”

 

„Tot guvernul german a anunțat că la sfârșitul anului angajatorii le pot oferi muncitorilor 3000 de euro brut, fără asigurări sociale, fără impozite. Deci acei 3000 de euro, îi primește muncitorul direct în mână.

Însă, în lege nu este trecut că fiecare angajator este obligat să dea acești bani. Deci jumătate din muncitori nu vor primi acei bani pe care legiuitorul a zis că îi pot lua. Este opțional.

Și cei 300 de euro sunt tot așa, deoarece angajatorii, pentru a putea da acel ajutor, trebuie să plătească un contabil în plus, pentru a le face calculul acesta pentru subvenție. Și e prea mult pentru ei. O manipulare, o batjocură din partea politicului german față de cetățeni. Doar în puține orașe mici, lumea deschide gura și le spune politicienilor crudul adevăr.”, încheie Erich Mocanu acest subiect.

 

Întreg interviul este aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel