Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan către Suedia: Nu vă așteptați la sprijinul Turciei pentru candidatura la NATO după protestul de la Stockholm
WhatsApp
Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea sa la NATO, după un protest în apropierea ambasadei turce din Stockholm în weekend, care a inclus arderea unui exemplar al Coranului, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan.
Erdogan către Suedia: Nu vă așteptați la sprijinul Turciei pentru candidatura la NATO după protestul de la Stockholm

Protestele de sâmbătă de la Stockholm împotriva Turciei și a candidaturii Suediei de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au sporit tensiunile cu Turcia, de al cărei sprijin are nevoie Suedia pentru a obține intrarea în alianța militară.

"Cei care permit astfel de blasfemii în fața ambasadei noastre nu se mai pot aștepta la sprijinul nostru pentru aderarea lor la NATO", a declarat Erdogan într-un discurs după o ședință de guvern.

"Dacă îi iubiți atât de mult pe membrii organizațiilor teroriste și pe dușmanii islamului și îi protejați, atunci vă sfătuim să le solicitați sprijinul pentru securitatea țărilor voastre", a mai spus el.

 

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO

 

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a refuzat să comenteze imediat remarcile lui Erdogan, declarând pentru Reuters, într-o declarație scrisă, că vrea să înțeleagă exact ce a fost spus.

"Dar Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda și Turcia cu privire la apartenența noastră la NATO", a adăugat el.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar toate cele 30 de state membre trebuie să le aprobe ofertele. Ankara a declarat anterior că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziție mai clară împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl consideră vinovat de o tentativă de lovitură de stat în Turcia în 2016.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture alianței, dar a refuzat să comenteze dacă Washingtonul crede că comentariile lui Erdogan au însemnat o închidere definitivă a ușii pentru acestea.

"În cele din urmă, aceasta este o decizie și un consens la care Finlanda și Suedia vor trebui să ajungă împreună cu Turcia", a declarat Price.

 

Coranul a fost ars de un lider al partidului politic danez de extremă dreapta

 

Price a declarat reporterilor că arderea cărților care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect, adăugând că Statele Unite sunt conștiente că cei care s-ar putea afla în spatele a ceea ce a avut loc în Suedia ar putea încerca în mod intenționat să slăbească unitatea peste Atlantic și în rândul aliaților europeni ai Washingtonului.

"Avem o vorbă în această țară - ceva poate fi legal, dar îngrozitor. Cred că, în acest caz, ceea ce am văzut în contextul Suediei se încadrează în această categorie", a declarat Price.

Arderea Coranului a fost efectuată de Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta Hard Line. Paludan, care are și cetățenie suedeză, a organizat în trecut o serie de demonstrații în care a dat foc Coranului.

Mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania și Kuweit, au denunțat evenimentul. Turcia l-a convocat deja pe ambasadorul Suediei și a anulat o vizită planificată a ministrului suedez al apărării la Ankara, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel