Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția, condamnată la CEDO. A obligat o ziaristă să-și dezvăluie sursele
WhatsApp
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Elveţia pentru că a obligat o ziaristă să îşi dezvăluie sursele, în cadrul unei anchete penale privind traficul de droguri.  
curtea_CEDO

Instanţa Consiliului Europei a reamintit importanţa protecţiei surselor într-o societate democratică. Nina Jecker a publicat în 2012 un articol într-un ziar din Basel, în care descria activitatea de mai mulţi ani a unui distribuitor de canabis şi haşiş pe care îl vizitase acasă.

Articolul a dus la deschiderea unei anchete, iar jurnalista a fost chemată ca martor, însă a refuzat să depună mărturie. Tribunalul cantonal i-a dat dreptate în primă instanţă. La apel, tribunalul federal i-a interzis să îşi protejeze sursele, apreciind că mărturia ei ar fi singura modalitate de identificare a autorului infracţiunii, iar interesul public „primează faţă de interesul privat” al ziaristei.

CEDO a decis în unanimitate că poziţia justiţiei elveţiene încalcă articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare. Magistraţii de la Strasbourg au subliniat că numai „un imperativ preponderent de interes public” ar fi justificat constrângerea jurnalistei, însă în speţă nu s-a stabilit o astfel de situaţie, transmite Agerpres. Nina Jecker nu a cerut despăgubiri, prin urmare CEDO nu a condamnat Elveţia la plata vreunei sume.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel