Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ecuador și România vor sărbători 55 de ani de relații diplomatice în 2023: „Trebuie căutată o cale directă”
WhatsApp
Cooperarea la nivel portuar, comerțul direct și consolidarea acordurilor cu academia fac parte din obiectivele primei vizite la Guayaquil a ambasadorului României, Camelia Ion-Radu, care gestionează reprezentarea țării sale pentru Peru, Ecuador și Bolivia.
Foto: Captură video youtube

Ambasadorul României, Camelia Ion-Radu, se află în vizită la Guayaquil pentru a promova cooperarea cu autoritățile, portul, oamenii de afaceri și universitățile. „Majoritatea produselor ecuadoriene ajung în România prin intermediul unor terți; trebuie căutată o cale directă".

Luni și marți, ea are o serie de întâlniri pentru a promova relațiile bilaterale.

 

Ecuador și România vor sărbători 55 de ani de relații diplomatice în 2023

 

Camelia Ion-Radu se va întâlni cu primarul din Guayaquil, Cynthia Viteri, pentru că au două proiecte de cooperare. Orașul Guayaquil este în strânsă legătură cu orașul Constanța, deoarece este cel mai vechi port din România și al patrulea port din Uniunea Europeană. Mai ales în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, acesta a devenit strategic pentru că de aici pleacă cerealele din Ucraina, pentru a putea fi exportate.

„Voi propune președintelui Consiliului de Administrație al Portului Guayaquil să semneze acest acord, și dacă există posibilități de cooperare pe probleme de securitate, de control al intrării produselor. Doresc să propun un acord de înfrățire între Guayaquil și Constanța. Cooperarea academică există deja, dar poate fi consolidată.

Espol are un proiect de cooperare cu Institutul Geologic Român, care va promova proiecte pentru a aduce fonduri europene în colaborare cu Espol în următorii ani. Cu Espol (există o cooperare) în domeniul geologiei, ecologiei: unul dintre obiective este combaterea eroziunii cauzate de mare pe coastă. Cu Universitatea din Guayaquil, cu Facultatea de Studii Postuniversitare Antonio Parra Verlasco, în domeniul relațiilor internaționale, al politicii externe, acestea sunt probleme care ne privesc pe toți acum și trebuie să formăm buni specialiști pentru liniștea viitorului nostru.”, spune Camelia Ion-Radu.

 

România intenționează schimburi comerciale directe cu ecuadorienii

 

„Mă voi întâlni cu președintele Camerei de Comerț din Guayaquil pentru a vedea cum putem stimula comerțul. Există produse ecuadoriene în România, dar cele mai multe dintre ele nu intră pe baza unei relații comerciale directe între oamenii de afaceri: ele intră prin marile lanțuri comerciale europene, iar apoi oamenii de afaceri români le cumpără; uneori vin cu prețuri mai mari.

Ideea este de a încuraja, de a găsi posibilitatea de a stabili schimburi comerciale directe, de a pune în contact oameni de afaceri români și ecuadorieni. Aceasta ar fi o modalitate de a stimula comerțul bilateral și de a obține prețuri mai bune.”, continuă Ambasadorul României.

 

Nivelul actual al schimburilor comerciale este destul de scăzut

 

„Nivelul este destul de scăzut: poate că anul acesta vom ajunge la 25 de milioane de dolari, pentru că produsele pe care le comercializăm nu sunt foarte valoroase, pentru că sunt produse de origine vegetală, de exemplu; și, deși cantitățile sunt mari, valoarea nu este foarte mare.

În plus, multe produse nu sunt luate în considerare în comerțul nostru bilateral: ele intră mai întâi printr-un alt port din Europa și noi cumpărăm de acolo. Toate schimburile comerciale sunt contabilizate în țara prin care intră.”, mai spune aceasta.

 

Produsele ecuadoriene care ajung direct în România

 

Există creveți ecuadorieni în România, există mango ecuadorian, banane, trandafiri ecuadorieni. Practic toate produsele de marcă din Ecuador există în România, dar până acum majoritatea acestor produse au ajuns prin intermediul unor terți. De aceea România trebuie să caute o cale directă.

 

Principalele produse pe care România le poate furniza

 

„Exporturile sunt în mare parte industriale, dar exportăm și produse chimice, textile, îngrășăminte, servicii tehnologice... Tehnologia informației și digitalizarea sunt două sectoare foarte importante în România, au primit o contribuție foarte importantă din partea statului român, ceea ce le-a permis să se dezvolte foarte mult. Acestea exportă servicii guvernamentale digitale; ajută administrațiile centrale, regionale sau locale în digitalizarea serviciilor lor; avem companii care au contracte de acest tip în Europa, Africa, iar acum vor să intre și în America Latină.

Avem mașini, autobuze electrice: un produs foarte competitiv. Avem o companie mixtă româno-franceză care produce mașini electrice; guvernul român promovează foarte mult acest proces de transformare: o persoană care vrea să cumpere o mașină electrică primește o primă de 10.000 de euro, iar România este țara care a trecut cel mai mult la transportul electric din Uniunea Europeană. Vânzările de mașini electrice în România sunt de 400 de ori mai mari decât în alte țări.”, prezintă Camelia Ion-Radu, conform El Universo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel