Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Economia României s-a prăbuşit. E cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani
WhatsApp
Economia României s-a prăbuşit cu 12,3% în trimestrul II din 2020 faţă de primul, a anunţat Institutul Naşional de Statistică. Este cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani. INS nu oferă şi detalii despre evoluția fiecărui sector în parte dar, se pare că serviciile au fost cele mai afectate.

Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut în trimestrul II din 2020 a scăzut cu 12,3%, comparativ cu primul trimestru, și cu 10,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Produsul Intern Brut a scăzut în primul semestru din 2020 cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020", a transmis Institutul Național de Statistică. În trimestrul II din acest an, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, față de același trimestru din 2019. Acesta a mai precizat că informațiile publicate vineri vor fi revizuite, pe măsură ce apar noi date. 

PIB-ul a înregistrat o diminuare cu 10,5%

 

PIB-ul a scăzut cu 12,3% în trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul anterior, pe seria ajustată sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o diminuare cu 10,5%. Cele mai recente date ale INS mai arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie. Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75% faţă de decembrie 2019, iar dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit ţigările, cu 6,43%. În ceea ce privește serviciile, transportul aerian s-a scumpit cel mai mult, cu 17% de la începutul anului. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.298 lei în iunie 2020, în creștere cu 119 lei (+3,7%) față de luna precendentă. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în serviciile ce țin tehnologia informaţiei, inclusiv cele informatice (7.540 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.773 lei). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel