Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ea este Violeta, cerșetoarea care a „îngenuncheat“ Elveția la CEDO
WhatsApp
Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei românce pentru că a amendat-o și închis-o pentru cerşetorie. Violeta Sibianca Lăcătuș, cerșetoarea româncă de 28 de ani, a câștigat la CEDO procesul împotriva Elveției, o premieră în acest sens.

O tânără de 28 de ani din Bistrița-Năsăud, condamnată la o amendă consistentă pentru cerșetorie în Elveția în 2014  a obținut câștig de cauză în urmă cu două zile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce o avocată specializată în combaterea reprimării sistematice a cerșetoriei i-a preluat cazul.

Citește și: Elveția, obligată de CEDO să plătească daune unei cerșetoare din România 

CEDO a reținut, potrivit unui comunicat de presă că femeia avea dreptul „inerent demnității umane, de a-și putea exprima suferința și a încerca să-și asigure nevoile prin cerșetorie” este motivarea deciziei fără precedent a Curții Europene a Drepturilor Omului Femeia de etnie rromă a fost amendată cu 500 de euro și i s-au confiscat banii pe care îi avea asupra ei, iar pentru că nu a putut plăti amenda, aceasta  s-a transformat în 5 zile de închisoare,  decizie confirmată de un Tribunal din Geneva și apoi de Curtea Federală a Elveției.

Statul elvețian, despăgubiri de aproape 1.000 de euro

 

Curtea consideră și că sancţiunea dată femeii „a adus atingerea demnităţii ei umane şi a încălcat însăşi esenţa drepturilor de respectare a vieţii private şi de familie. Acest amestec în drepturile ei protejate „nu era necesar într-o societate democratică”. Curtea de la Strasbourg subliniază de asemenea că niciun motiv de interes public nu justifică pedeapsa privativă de libertate suferită efectiv ca măsură de înlocuire pentru amenda neplătită și i-a acordat despăgubiri de aproape 922 de euro, care vor trebui plătite de statul elvețian.

În dosarul de la CEDO pe care Bistrița Express l-a consultat aici: Violeta Sibianca Lăcatus versus Elveția scrie în expunerea de fapte că reclamanta, Violeta-Sibianca Lacatus, este o resortisantă (nn locuitoare a unei alte țări),  româncă  născută în 1992 rezidentă în Bistrita-Nasaud (România) reprezentată în fața curții de D. Bazarbachi, avocat în  Genèva.

Potrivit presei elvețiene tânăra cerșetoare, Violeta Sibianca Lăcătuș, născută în 1992  ar fi ajuns în 2011 în Geneva, unde  a fost amendată de mai multe ori pentru cerșetorie, prima dată cu 93 de euro. A mai primit ulterior încă 8 amenzi, până când, în 2014 a fost sancționată cu amenda cumulată de aproape 500 de euro. A depus recursuri și a făcut chiar apel la Curtea Federală a Elveției, apel respins în 2015, când a fost și încarcerată pentru 5 zile (se întâmpla în martie 2015).

 Femeia care a câștigat la CEDO s-a reîntors în România

 

Potrivit surselor Bistrița Express tânăra este  din Pintic, comuna Teaca, unde s-a reîntors după periplul din anii petrecuți prin Elveția. Bizar este că în localitate trăiesc două tinere cu același nume: Sibianca Lăcătuș și Sibianca Violeta Lăcătuș, una născută în 1983 , cealaltă în 1992 și ambele au fost plecate în Elveția. Cea care a câștigat procesul cu statul elvețian s-a întors de ceva vreme în comuna natală și apare în evidențele Primăriei Teaca cu cereri pe 2019 și 2020 pentru ajutoare de încălzire, informație confirmată pentru Bistrița Express de primarul Iustian Muntean.

(N.r. imaginea este cu rol ilustrativ)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel