Publicitate
Însă pentru cei care vor să stea în Portugalia pentru mai bine de 90 de zile, este bine de știut că este necesar un certificat de rezidență. Așadar, românii, în calitate de cetățeni ai unei țări din Uniunea Europeană, pot obține acest document urmând câțiva pași simpli.
Cetăţenii români care călătoresc în Portugalia pentru mai puţin de trei luni nu au obligaţi fiscale sau contributive în această ţară, pentru că se află în termenul legal de şedere ca turişti.
„Celor care vin pentru a munci, deşi pot să intre în Portugalia doar cu Cartea de identitate românească, ar fi indicat să aibă asupra lor şi un paşaport turistic, fiind singurul document cu semnatura titularului, pentru a preîntâmpina dificultăţle legate de legalizarea situaţei pe teritoriul portughez", explică Andreea Cardoso, o româncă stabilită în urmă cu mulți ani în Portugalia.
Dacă intenționați să rămâneți mai mult de trei luni în Portugalia, trebuie să solicitați un certificat de înregistrare de la Consiliul Local al zonei dumneavoastră de reședință. Acest document formalizează dreptul de a locui în Portugalia.
După ce dețineți un certificat de înregistrare timp de cinci ani consecutivi, puteți solicita un certificat de rezidință permanentă (Certificat de Rezidență Permanentă) de la Serviciul pentru Externe și Frontiere (Serviço de Estrageiros e Fronteiras).
Andreea a ajuns în Portugalia în urmă cu aproape 15 ani. România nu era încă membră UE, așa că ea a avut alte etape de trecut, mult mai complicate. Românca mărturisește că acum birocrația este mult simplificată, obținerea rezidenței fiind la îndemâna oricui. Acum Andreea este cetățean portughez cu drepturi depline, fiind căsătorită cu Filipo, alături de care are o fetiță - pe Catalina.
În pofida oricăror dispoziții legale speciale care se pot aplica, permisul de ședere temporară este valabil pentru o perioadă de un an de la data emiterii documentului. Poate fi reînnoit pentru perioade succesive de doi ani. După cinci ani de ședere temporară, deținătorii acestui document pot solicita un permis de ședere permanentă numit rezidență permanentă.
„Românii care doresc să se stabilească în Portugalia, pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp, trebuie să știe că acest permis de rezidență le este extrem de necesar. Pentru a-l putea obține, trebuie să vă faceți o programare înainte de a merge la unul dintre birourile Serviciului pentru Externe și Frontiere, fie prin telefon, fie prin intermediul site-ului web https://www.sef.pt", ne explică Andreea.
„Pentru a obține acest statut, trebuie să fi trăit în Portugalia timp de cel puțin 5 ani, cu permisele de ședere corespunzătoare dacă nu sunteți din UE. Trebuie să solicitați acest permis la Serviciului de Imigrație și Frontiere, împreună cu toate dovezile adreselor pentru ultimii cinci ani și documentele personale, cum ar fi pașaportul, certificatul de naștere, contractul de muncă sau actul de proprietate", mai spune românca „adoptată" de Republica Portugheză.
Înainte de a deveni cetățean portughez în toată regula, dacă doriți să faceți chiar și acest pas, puteți opta pentru acest permis de ședere permanentă. Oferă aproape aceleași drepturi, dar există și mici diferențe, iar procesul de aplicare este mai puțin riguros.
În calitate de rezident permanent pe teritoriul Portugaliei, românii pot avea acces la educație și la alte servicii oferite de guvernul portughez. Desigur, nu veți avea drept de vot și nici nu veți putea să locuiți într-un alt stat membru UE fără a vă pierde statutul în Portugalia. Totodată nu veți putea solicita pașaport portughez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News