Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Drama ucrainencelor, care fug din calea războiului: "Dacă va continua, nu va mai rămâne nimic. Fiica mea doar plânge"
WhatsApp
Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, tot mai multe femei rămân singure cu copii minori.  Zeci de voluntari și ONG-uri s-au mobilizat la granițele vestice ale Ucrainei pentru a întâlni și ajuta refugiații.
Poveștile femeilor care au reușit să scape cu viață din Irpin, Ucraina: „Oamenii care încercau să fugă din oraș erau împușcați”

"Este un război sângeros, monstruos. Dacă războiul continuă, nu va mai rămâne nimic”, spune Kotove. Ea a fugit din Ucraina pentru a merge în Polonia cu fiica ei de 12 ani. În frigul nopții, petrecută la graniță, femeia încearcă să se încălzească cu o pătură. „Fiica mea doar plânge”, suspină Kotove. Au fugit din calea bombelor și au reușit să se salveze. Bunica micuței nu a putut să fugă în timp ce tancurile rusești au înaintat spre orașul lor. Populația este prinsă în capcană.

În timp ce bărbații, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, sunt forțați să rămână în Ucraina, multe femei cu copii sunt lăsate să fugă singure. La punctele de trecere a frontierei, mamele trebuie, adesea, să aștepte și câte două zile în frig cu bebelușii și copiii. Unii dorm în mașini, alții trebuie să aștepte afară în frig, scrie carefrance.org.

„Nu știu ce vom face acum. Războiul este peste tot”, spune Maria, care, la fel ca și mulți refugiați, este traumatizată de violența din ultimele zile. „Anii de experiență pe teren în contexte similare ne-au arătat că femeile și fetele sunt deosebit de vulnerabile în timpul războaielor. Riscul de violență sau exploatare, în special sexuală, este crescut pentru femeile din Ucraina și pentru cele care au fost forțate să-și părăsească casele. Rămân singure, fără venituri sau protecție. Salutăm bunăvoința și generozitatea comunităților gazdă și a voluntarilor, dar urcarea într-o mașină sau rămânerea în casele unor persoane necunoscute creează riscuri evidente pentru femeile și fetele tinere, care călătoresc singure. Protejați aceste femei”, explică Philippe Lévêque, directorul CARE Franța.

 

Drama ucrainencelor, care fug din calea războiului: "Dacă continuă, nu va mai rămâne nimic. Fiica mea doar plânge"

 

Există, de asemenea, un risc mare și pentru sănătatea femeilor din Ucraina. "Imaginați-vă că sunteți singur pe drum fugind, fără venituri și fără protecție. Imaginează-ți  că ești însărcinată în Ucraina, dar spitalul local s-a închis din cauza riscului de bombardare. Unde ai de gând să naști?”, continuă Philippe Lévêque, directorul CARE Franța.

60% dintre decesele materne care pot fi prevenite la nivel mondial au loc în crize umanitare, potrivit ONU. Acesta este motivul pentru care răspunsul umanitar trebuie să țină cont de nevoile specifice ale fiecărui grup de populație, inclusiv ale femeilor și copiilor, care sunt foarte vulnerabili în timpul războaielor.

CARE oferă ajutor de urgență în Ucraina alături de organizația parteneră People in Need. Voluntarii ajută  refugiații la granițe, în special la granița slovacă-ucraineană cu o echipă de salvatori. Au fost amenajate corturi încălzite, pentru a găzdui mame și copii.  Toaletele sunt, de asemenea, accesibile. Și echipele instruite oferă asistență psihosocială. Pregătim ajutoare de urgență și la granițele cu România și Polonia.

„Mulți se confruntă cu experiențe teribile de război. Trebuie să aducem ajutoare de urgență în Ucraina și să îi facem pe refugiați să se simtă bine-veniți, să le spunem că sunt într-un loc sigur”, mai explică Philippe Lévêque.

Un colectiv de 6 asociații umanitare majore în domeniu, Alliance Urgences acționează în timpul dezastrelor umanitare de amploare. Misiunea noastră e să acționăm împreună pentru a ajuta cât mai mulți oameni.  Alliance Urgences lansează apeluri comune la generozitate pentru a sprijini impulsul solidarităţii naţionale.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel