Procesul, care se derulează într-o sală de judecată din centrul oraşului Manhattan, se referă la acuzaţiile procurorului general de stat Letitia James conform cărora Donald Trump şi-ar fi supraevaluat activele şi propria sa valoare netă din 2011 până în 2021 pentru a obţine împrumuturi bancare favorabile şi prime de asigurare mai mici.
James a cerut amenzi de cel puţin 250 de milioane de dolari, o interdicţie permanentă împotriva lui Trump şi a fiilor săi, Donald Jr şi Eric, de a mai face afaceri în New York şi o interdicţie de cinci ani în domeniul imobiliar comercial împotriva lui Donald Trump şi a Organizaţiei Trump.
Procurorul general a spus că fostul preşedinte a supraevaluat mai multe active, inclusiv apartamentul său din Trump Tower din Manhattan, proprietatea de la Mar-a-Lago din Florida şi diverse blocuri de birouri şi cluburi de golf şi şi-a sporit ilegal propria avere cu până la 2,2 miliarde de dolari.
Christopher Kise, un avocat al lui Trump, a replicat în pledoaria sa de deschidere că finanţele dlui Trump şi ale Organizaţiei Trump sunt în totalitate legale:
"Este una dintre cele mai de succes mărci din lume şi a făcut o avere dând dovadă de corectitudine în ceea ce priveşte investiţiile imobiliare", a spus Kise.
"Nu a existat nicio intenţie de fraudă, nu a existat nicio ilegalitate, nu a existat nicio nerespectare, nu a existat nicio susţinere din partea băncilor, nu au existat profituri nedrepte şi nu au existat victime".
Donald Trump conduce detaşat în sondaje faţă de rivalii săi la nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din 2024 din partea republicanilor. Fostul preşedinte s-a prezentat în instanţă purtând un costum albastru închis, o cravată albastră mai strălucitoare şi o insignă cu drapelul american le rever şi le-a spus reporterilor înainte de a intra în sala de judecată că acest caz este o "înşelătorie", o "înscenare" şi "o continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din toate timpurile".
"Avem o companie grozavă. Am construit o companie grozavă. Este extraordinară", a spus Donald Trump.
"Are unele dintre cele mai mari active imobiliare din lume. Şi acum trebuie să mă prezint în faţa unui judecător necinstit".
Letitia James a spus că biroul ei este gata să-şi dovedească acuzaţiile. "Legea este atât puternică, cât şi fragilă", a spus ea înainte de a intra în sala de judecată. "Nu contează câţi bani ai, nimeni nu este mai presus de lege".
Procesul lui Donald Trump este condus de judecătorul Arthur Engoron, care va audia probele fără juriu. Mărturiile urmează să înceapă luni după-amiază. Cazul se referă în mare parte la sancţiunile pe care Donald Trump, fiii săi adulţi şi zece dintre companiile sale trebuie să le sufere după ce, săptămâna trecută, judecătorul Engoron i-a găsit vinovaţi de fraudă. Înainte de a deschide dezbaterile, acesta s-a descris ca fiind un generalist al legii.
"Un lucru despre care ştiu foarte multe este definiţia fraudei", a spus el. În decizia din 26 septembrie, judecătorul Engoron a descris în termeni usturători modul în care inculpaţii au făcut evaluări, referindu-se la evaluarea apartamentului din Trump Tower ca şi cum ar fi de trei ori mai mare decât dimensiunea reală şi estimarea că proprietatea de la Mar-a-Lago valorează până la 739 de milioane de dolari. Judecătorul a anulat certificatele de afaceri pentru companiile care controlează pilonii imperiului lui Donald Trump şi a spus că va numi perceptori care să supravegheze dizolvarea acestora.
Donald Trump a răspuns numindu-l pe judecătorul Engoron "bolnav". Procesul este programat să se desfăşoare până la începutul lunii decembrie. Donald Trump se confruntă, de asemenea, cu alte câteva probleme legale, care au reprezentat o pierdere financiară şi l-au transformat în primul preşedinte în funcţie sau fost preşedinte al SUA acuzat penal. El a fost acuzat penal la Washington pentru eforturile de a anula rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, în Georgia, pentru tentative de a modifica rezultatele alegerilor de acolo, în Florida, pentru modul de gestionare a documentelor clasificate după părăsirea funcţiei de preşedinte şi la New York, pentru plăţile făcute pentru a cumpăra tăcerea unei vedete porno. Donald Trump a negat toate învinuirile şi a pledat nevinovat, relatează Rador Radio România, care citează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News