Contractele futures pe petrol s-au vândut, iar indicii bursieri de pe Wall Street au fost volatili, în timp ce piețele de obligațiuni din SUA au fost închise pentru o sărbătoare federală.
Atacul cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei a ucis civili și a lăsat fără energie electrică și căldură în orașe din întreaga țară. Președintele Vladimir Putin a declarat că a ordonat atacuri "masive" cu rază lungă de acțiune după un atac asupra podului care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea, în weekend, și a amenințat cu mai multe atacuri în viitor dacă Ucraina va lovi teritoriul rusesc.
Investitorii americani, neliniștiți de creșterea ratelor dobânzilor și de semnele de slăbiciune economică, au fost, de asemenea, prudenți înaintea datelor privind inflația care vor fi publicate joi și a începerii sezonului de câștiguri pentru trimestrul al treilea.
Directorul general al JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Jamie Dimon, a declarat pentru CNBC că Statele Unite și economia globală ar putea să intre în recesiune până la jumătatea anului 2023
Vicepreședintele Fed de atunci, Lael Brainard, a declarat că înăsprirea politicii monetare americane a început să se facă simțită într-o economie care ar putea încetini mai repede decât se aștepta, dar că majorările depline ale dobânzilor nu vor fi vizibile decât peste câteva luni.
"Nu există nimic specific în comentariile lui Brainard care să te facă să spui că Fed își schimbă politica, dar există cel puțin unele semne că Fed nu procedează orbește pe o cale restrictivă de majorare a ratelor", a declarat Steve Sosnick, strateg șef la Interactive Brokers din Greenwich, Connecticut.
"Comentariile lui Dimon cu siguranță nu au ajutat. O piață descendentă lipsită de strălucire nu avea nevoie de aceste comentarii. Ele au fost oarecum echilibrate de Brainard".
Indicele Dow Jones Industrial Average (.DJI) a scăzut cu 93,91 puncte, sau 0,32%, la 29.202,88; S&P 500 (.SPX) a pierdut 27,27 puncte, sau 0,75%, la 3.612,39; iar Nasdaq Composite (.IXIC) a scăzut cu 110,30 puncte, sau 1,04%, la 10.542,10.
Nasdaq a condus scăderile și a înregistrat cel mai scăzut nivel de închidere din iulie 2020, deoarece acțiunile din sectorul cipurilor s-au vândut puternic pe fondul setului de controale radicale ale administrației Biden asupra exporturilor publicat vineri, inclusiv o măsură care să taie accesul Chinei la anumite semiconductoare fabricate cu echipamente americane.
Wall Street scăzuse deja vineri, după ce un raport optimist privind locurile de muncă din septembrie a consolidat așteptările pentru o nouă creștere mare a ratei dobânzii.
Patru dintre cele mai mari bănci americane urmează să raporteze vineri rezultatele, marii creditori fiind așteptați să înregistreze profituri mai mici pe măsură ce economia a încetinit și piețele volatile au înăbușit încheierea de tranzacții.
Indicele MSCI All-World (.MIWD00000PUS) a încheiat în scădere cu 1,0% în a patra zi consecutivă de pierderi. Indicele pan-european STOXX 600 (.STOXX) a închis în scădere cu 0,4% după ce a atins minimul unei săptămâni. Acțiunile de pe piețele emergente (.MSCIEF) au pierdut 1,4%.
Președintele Fed din Chicago, Charles Evans, a mai declarat luni că oficialii Fed din SUA sunt strâns aliniați în ceea ce privește necesitatea de a majora rata țintă de politică monetară la aproximativ 4,5% până la începutul anului viitor, cu excepția cazului în care datele nu vor răsturna proiecțiile actuale.
Procesele-verbale ale ultimei ședințe de politică monetară a Fed vor fi publicate în această săptămână și ar putea oferi indicii cu privire la modul în care gândesc cei care stabilesc rata de politică monetară în viitor.
Yenul japonez a slăbit cu 0,25% față de dolar, ajungând la 145,70 pe dolar, în timp ce lira sterlină s-a tranzacționat la 1,1057 dolari, în scădere cu 0,24% pe parcursul zilei.
Banca Angliei a încercat să atenueze îngrijorările legate de expirare, săptămâna aceasta, a programului său menit să calmeze turbulențele de pe piața obligațiunilor guvernamentale, anunțând noi măsuri de siguranță, inclusiv dublarea dimensiunii maxime a răscumpărărilor de datorie. citiți mai mult citiți mai mult
Chiar dacă piețele americane de obligațiuni au fost închise luni, Matthew Miskin, co-șef al strategiei de investiții de la John Hancock investment management cu sediul în Boston, a declarat că știrile din Marea Britanie nu au ajutat piața bursieră americană.
Prețul petrolului s-a scufundat cu aproape 2%, după cinci sesiuni consecutive de creșteri, investitorii temându-se că norii de furtună economică ar putea prefigura o recesiune globală și ar putea eroda cererea de combustibil.
Țițeiul american a scăzut cu 1,51 dolari, la 91,13 dolari pe baril, în timp ce Brent s-a stabilit la 96,19 dolari, în scădere cu 1,73 dolari.
Prețul aurului a scăzut din cauza dolarului ridicat și a consolidării pariurilor pentru o creștere agresivă a ratei dobânzii Fed, care a împins lingoul fără randament la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News