Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din ce în ce mai mulți români aplică pentru cetățenia britanică. Stîncanu: "Nu e vorba de bani. Sunt nemulțumiți de ce se întâmplă în România"
WhatsApp
Marea Britanie rămâne o destinație atractivă pentru români, în contextul în care aici există o gamă largă de locuri de muncă. 

"Pot să spun că există mai multe categorii sociale de români care locuiesc în Marea Britanie. Sunt cei care locuiesc aici de foarte mult timp, integrați. Au și cetățenie britanică. Am observat că tot mai mulți români aplică pentru cetățenie britanică în ultima perioadă. Sunt românii integrați dar care nu sunt neapărat de interesați de cetățenia britanică, pentru că așa cum e concepută structura socială în acest moment, ei sunt considerați practic ca și cetățeni britanici. Au același drepturi, poate mai puțin unele care sunt particular pe anumite domenii profesionale sau sociale.

Și sunt cei care încă se gândesc să se întoarcă acasă. Sunt români care au marea majoritate a vieții în România, au venit aici în scop de muncă, pentru a construi în România. Ei stau și se gândesc dacă încă mai e rentabil", spune Cristian Stîncanu, directorul executiv al Organizației My Romania Community, într-un interviu acordat în exclusivitate ȘtiriDiaspora.

Pe de altă parte, piața britanică oferă o gamă largă de locuri de muncă în acest moment, în general în domenii precum transporturi sau sănătate.

"Acest joburi pot fi găsite pe gov.uk, în secțiunea unde sunt publicate domeniile în care e o nevoie mare de forță de muncă, dar sunt și domenii în care restricțiile sunt ceva mai permisive. În momentul în care se întocmește o aplicație de muncă pe domeniile respective regulile sunt mai permisive", mai spune Stîncanu.

 

Românii nu aleg Marea Britanie doar pentru salariile mai mari

 

România a experimentat de-a lungul timpului mai multe valuri de migrație. În prezent, sociologii vorbesc despre un val al migrației care cuprinde românii cu venituri mari, dar care aleg să trăiască în țări cu un nivel de civilizație mai crescut comparativ cu cel din România.

"Am întâlnit și persoane care au avut un moment de "Du-te-vino" între țări. Noi suntem un spirit latin și e mult mai confortabil atunci când trăim într-o țară în care cultura, viața socială se desfășoară în acest spirit latin. Marea Britanie este o cultură diferită, un alt mod de a vedea lucrurile. Aici libertatea de exprimare este încurajată și ești încurajat de societate să de dezvolți ca om"

Marea majoritate este a românilor care vin este nemulțumită de sistemul, de modul în care se desfășoară lucrurile în România. Nu e vorba de bani. Pot câștiga și acasă aceeași sumă pe care o câștigă și aici. Însă modul în care funcționează societatea în România în acest moment le-a creat mari neplăceri. Atât de mari încât să aleagă o altă țară pentru a trăi", spune directorul My Romania Community.

 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel