Publicitate
Diana Șoșoacă le-a transmis fanilor săi cum ar putea să o "voteze". Într-un nou live realizat alături de partenerul său politic, Luis Lazarus, Diana Șoșoacă a sfătuit românii care merg la vot să ia cu ei un pix și mir în cabina de vot.
"Desenați așa un pătrat pe buletinul de vot și scrieți în interior Diana Iovanovici Șoșoacă președinte. Luați și mir din ăsta și puneți asa cao ștampilă pe buletinul de vot", a spus Diana Șoșoacă într-unul din birourile de la Bruxelles.
Diana Șoșoacă i-a găsit și leac lui Lazarus care se plângea că-l doare capul, pe care l-a uns cu mir. Șoșoacă spune ca ar vrea să dea și cu tămâie în parlamentul de la Bruxelles, doar că îi este teamă să nu se declanșeze detectoarele de fum.
"Aici e prăpăd. Dă-mi să-ți dau pe mână. Hai dă încoa'. Dă încoa' să-ți dau și pe frunte. Așa. Și când mai ai nevoie, vino încoace. Trebuie să dăm și cu tămâie, dar ăștia au detectoare de-astea de fum," a mai spus Șoșoacă.
Diana Șoșoacă este din nou în atenția publică după ce Curtea Constituțională a decis să-i invalideze candidatura la alegerile prezidențiale. Decizia a fost una drastic contestată de partide și oameni politici. Nici măcar judecătorii din CCR nu au fost în unanimitate de acord cu această decizie, doi dintre ei fiind împotriva invalidării candidaturii.
De asemenea, un număr de 20 de organizații neguvernamentale, printre care ActiveWatch, APADOR-CH și Expert Forum, și-au exprimat public dezacordul față de eliminarea Dianei Șoșoacă din competiția electorală, considerând această decizie "arbitrară" și un atentat la esența democrației. Protestul, făcut printr-o scrisoare deschisă, critică ferm hotărârea Curții Constituționale, care, potrivit Centrului de Resurse pentru Participare Publică, "pune la îndoială însăși esența sistemului democratic" din România.
Reprezentanții societății civile subliniază că într-o democrație consolidată nu există situații în care un candidat, indiferent de convingerile sale, să fie eliminat din competiția electorală prin astfel de decizii. "Nici măcar candidații de inspirație fascistă nu sunt eliminați din cursa electorală în asemenea moduri", se arată în comunicat.
Cazul în speță se referă la decizia din 5 octombrie 2024, când Curtea Constituțională a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României. Această hotărâre a fost adoptată cu o majoritate fragilă de cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, în condițiile în care doi judecători au absentat de la ședință.
În motivarea deciziei sale, Curtea Constituțională a invocat faptul că "elementele cuprinse în jurământul de credință sunt condiții de eligibilitate și de fond pentru a candida la funcția de Președinte al României". Aceasta a concluzionat că examinarea acestor condiții poate fi realizată doar de Curte, adăugând astfel noi criterii în analiza candidaturilor, pe care le-a numit "constituționalitatea candidaturii". Totodată, Curtea a decis să examineze și "conduita" și declarațiile publice ale candidatei, un fapt fără precedent în practica democratică românească.
Organizațiile semnatare consideră această decizie ca fiind o "premieră extrem de îngrijorătoare", deoarece opoziția într-o democrație ar trebui să fie învinsă la urne, și nu eliminată prin măsuri procedurale. De asemenea, acestea atrag atenția că Diana Șoșoacă nu este singurul candidat care a exprimat în mod public "opinii politice antidemocratice și anti-europene", sugerând astfel că aplicarea unor astfel de criterii ar putea fi subiectivă și periculoasă pentru democrația din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News