Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Descălțarea contribuie la slăbit-studiu publicat la Barcelona
WhatsApp
Scoaterea pantofilor la intrarea în casă şi înlocuirea mochetei şi a covoarelor cu parchet din lemn se numără printre măsurile care pot contribui la slăbit prin prevenirea acumulării în spaţiile de locuit a substanţelor chimice nocive din mediul exterior.

Studiul care certifică acest fapt a fost efectuat în Portugalia şi prezentat în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Congresului European de Endocrinologie, informează duminică publicaţia britanică The Telegraph.

Potrivit cercetării realizată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de stat Aveiro şi Universitatea Beira Interior, produsele de zi cu zi au în compoziţia lor substanţe ''obezogene'' care provoacă disfuncţii hormonale şi pot conduce la supraponderalitate şi obezitate. Echipa de oameni de ştiinţă din Portugalia a analizat mai multe studii pe tema substanţelor care favorizează îngrăşarea pentru a identifica zonele şi factorii cu care oamenii intră în contact şi care prezintă cel mai mare risc în acest sens. Ei au aflat că praful din locuinţe, produsele alimentare şi cele pentru utilizare zilnică, ustensilele de bucătărie şi cosmeticele reprezintă cele mai probabile surse de contaminare cu ''obezogeni''.

Ţinând cont de aceste constatări, cercetătorii au realizat o listă cu şapte recomandări pentru a minimiza acumularea în spaţiile de locuit a substanţelor nocive. Printre acestea se numără alegerea alimentelor proaspete, organice şi fără pesticide în locul celor procesate - în special a celor care au pe etichetă o listă lungă cu ingrediente. De asemenea, ei au recomandat scoaterea pantofilor la intrarea în casă pentru a evita introducerea substanţelor nocive în interior, utilizarea frecventă a aspiratorului pentru a stopa acumularea substanţelor chimice şi înlocuirea covoarelor şi a mochetei de la locul de muncă şi din locuinţe cu pardoseli din lemn.

Recipientele din plastic, înlocuite cu cele din sticlă

Alte recomandări includ înlocuirea recipientelor din plastic cu cele din sticlă sau din aluminiu şi evitarea produselor de curăţare sintetice prin înlocuirea acestora cu metode naturale, precum utilizarea unei cârpe ude pentru ştergerea prafului, după cum a declarat dr. Ana Catarina Sousa, autoare principală a studiului. ''Aceştia sunt paşi mici pentru un stil de viaţă fără obezogeni, însă reprezintă un început foarte bun'', a spus ea. ''Adulţii ingerează circa 50 miligrame de praf în fiecare zi, iar copiii de două ori mai mult, astfel încât menţinerea curăţeniei în casă este o măsură foarte eficientă'', a mai spus Sousa. Rata obezităţii a crescut considerabil în deceniile recente. Spre exemplu, în Marea Britanie, aceasta s-a dublat în ultimii 20 de ani. În prezent, 63% dintre britanicii adulţi sunt supraponderali sau obezi, o tendinţă care se estimează că va duce la o triplare a cazurilor până în 2025. Studii anterioare au demonstrat că substanţele chimice care provoacă disfuncţii hormonale sunt prezente în pesticide, materiale plastice şi ignifuge, materiale impermeabile, ustensile de bucătărie, obiecte de vestimentaţie şi îndulcitori artificiali, notează sursa citată. Ediţia din 2018 a Congresului European de Endocrinologie are loc în perioada 19-22 mai în Barcelona. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel