"Oamenii mi-au spus motivele care astăzi îi opresc să vină spre ţara mamă. Cu toţii simt româneşte, cu toţii caută mirosul de cârnaţi şi sarmale în aşteptarea Crăciunului. Cu toţii aşteaptă să audă dangătul clopotului de la biserica din deal, de acolo de unde au crescut la bunici sau din satele de unde au plecat ori dintre blocuri, dacă vin din marile oraşe, din marile aglomerări urbane, toţi îşi amintesc de gustul drobului şi de toată frumuseţea sărbătorilor de Paşte. În acelaşi timp, ei spun aşa: am veni acasă", a declarat Rareş Bogdan, pentru ŞtiriDiaspora.ro.
Europarlamentarul a dat exemplul "badantelor" sau îngrijitoarelor românce care sunt plecate de aproape două decenii în Italia, deşi nivelul veniturilor a suferit schimbări.
"Vă dau exemplu în cazul badantelor din Italia, care oficial erau 125.000, real sunt undeva la 180.000. Veniturile lor au pornit în urmă cu ani de zile, unele doamne cu care am stat de vorbă aveau 16-18 ani de când erau în Italia, au pornit de la 1.250 de mărci, apoi 1.250 de euro, apoi 1.000 euro, 850, pentru ca în zona sudică a Italiei, adică mai jos de Roma, astăzi să ajungă veniturile la 600-650 euro, foarte puţin.
Le-am întrebat: - Doamnelor, de ce nu veniţi acasă? În marile oraşe, cu precădere, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Braşov, Iaşi, Timişoara, se caută bone, se caută doamne care să se ocupe de vârstnici.
'Câţi bani primim, domnule Bogdan?'
- Păi, zic, minim 2.000 lei. La Bucureşti şi Cluj se ajunge la 600 - 800 - 1.000 de euro şi e un venit sigur. Pentru după cheltuielile pe care le au cu cazare, cu casă, se ajunge la mai puţin decât banii pe care i-ar câştiga şi ar fi mai aproape de familiile lor pentru că le este dor şi în acelaşi timp, şi aceste doamne şi o mulţime din care sunt în Spania cu care am stat de vorbă după slujbele de duminică".
"Au spus aşa: 'Noi am veni, ne este dor dar copiii noştri merg la şcoli ultra-performante din punct de vedere al infrastructurii IT. Copiii sau bătrânii noştri dacă au o problemă, merg la o reţea spitalicească care este extrem de bine pusă la punct - acum excludem partea de pandemie pentru că vedeţi că şi cele mai puternice sisteme medicale au capotat - Cine ne oferă nouă posibilitate sau soluţia de a veni în ţară, de a merge la un spital cu bătrânii noştri şi a nu ne infecta de infecţii nosocomiale sau alte infecţii. De asemenea, cine garantează că putem merge pe şosele să ne vizităm familiile şi nu vom avea un accident din cauza lipsei autostrăzilor, a centurilor ocolitoare şi a incidenţei extrem de mare de accidente în România?'
La aceste întrebări e greu să le răspunzi. Erau şi oameni mai rafinaţi care se refereau şi la chestiuni politice, la chestiuni de apartenenţă la UE, la chestiunile de libertăţi, de drepturi, Cu toţii au în minte mitingul din 10 august când au fost gazaţi, o bună parte din cei care au fost acolo erau oameni din Diaspora. Sunt amintiri crude care încă îi opresc să vină spre ţara mamă".
Vezi declaraţia video în Interviul acordat în exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora.ro:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News