Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Daniel Drăghiţă, afaceristul român care a dat lovitura în Germania: "E ţara birocraţiei. Nemţii nu sunt extratereştri"
WhatsApp
Visul celor mai mulţi români plecaţi în străinătate este să îşi găsească un loc bun de muncă din care să câştige destul cât să îşi întreţină familiile de acasă. Puţini depăşesc acest prag şi se avântă chiar să deschidă o afacere într-o ţară cu care abia fac cunoştinţă. Daniel Drăghiţă este unul dintre românii cu o poveste de succes, care a început simplu, ca multe altele. A plecat în Germania cu soţia să muncească la un fast-food, iar într-un an de zile au pus deja bazele unei afaceri şi acesta a fost doar începutul. Cu muncă şi multă ambiţie, au mai înfiinţat două business-uri care au prins aripi tot în Germania. Care este reţeta succesului său, cum e sistemul din Germania faţă de cel din România şi ce l-ar determina pe antreprenorul român să se întoarcă în ţară? Vezi povestea lui Daniel Drăghiţă, exclusiv la ŞtiriDiaspora.ro.
Daniel Drăghiţă, antreprenor

Daniel are 35 de ani, este căsătorit şi este tatăl a trei copii. A plecat din Sibiu împreună cu soţia sa, în Grecia, unde au lucrat la o cafenea. După mai bine de un an, s-au gândit să facă o schimbare.

„Iniţial am fost în Grecia. În 2011 am venit în Germania, printr-o cunoştinţă care făcea recrutări pentru McDonalds. Aveam noi în gând să venim în Germania. De ce, nu ştim. Am văzut că e o ţară stabilă din multe puncte de vedere şi din acest motiv probabil. Noi am lucrat un an la acel fast-food şi apoi am început afacerea noastră în transporturi. Cam în 2012 era”.

Daniel a studiat arhitectură la un liceu bun din Sibiu, apoi s-a mutat la un profil de tehnician în industria confecţiilor din piele şi înlocuitori, continuând cu un seral ca tehnician pe transporturi.

„Am studii medii în domeniul transport, dar nu pot să spun că de asta. A fost o chestie oarecum de moment. Nu neapărat un domeniu de vis. Dar şi în momentul de faţă este şi domeniul pe care ne bazăm cel mai mult”.

- Ajută sistemul de învăţământ românesc în găsirea unui loc de muncă bun în străinătate sau în deschiderea unei afaceri?

 „Sistemul de învăţământ de aici e mai complex, dar şi la noi este, doar că mi se pare că există puţin dezinteres din ambele părţi, şi cel care dă informaţia şi cel care primeşte. Mi se pare că trebuie să te interesezi tu, cel care vrei să ai mai multă informaţie, înaintea celui care trebuie să ţi-o predea. Din sistemul nostru de învăţământ am avut de învăţat dar nu extraordinar de mult. Probabil că din niciun sistem de învăţământ, din nicio ţară, nu ieşi direct expert într-un domeniu, trebuie tu să înveţi constant şi continuu. Referitor la mine, eu am învăţat foarte mult din greşeli, ceea ce mulţi fac. Dacă îţi dezvolţi o afacere sau lucrezi la un proiect privat se ştie că foarte multă lume învaţă din greşeli. Ar fi bine să învăţăm din ceea ce ne predau sau ceea ce ne spun profesorii. Părerea mea e că sistemul nostru este bun, nu mai ştiu acum cum funcţionează dar trebuie să te intereseze şi pe tine ca student”.

 

„Nu e important unde îţi deschizi afacerea”

 

Daniel Drăghiţă şi-a început firma de transport cu o maşină cu care distribuia ziare şi mărfuri între localităţile din Germania. În 2014 deja avea propria flotă şi curieri angajaţi, ceea ce i-a dat curaj să treacă la un nou capitol din viaţa sa: industria fashion, cea de care este şi cel mai ataşat.

„Acolo se duc banii pe care îi fac din alte direcţii şi momentan încercăm să şi producem. În momentul de faţă, transportul ne susţine aproximativ 60% din ceea ce facem. Important e ce faci, cum eşti tu ca şi om. Poţi să eşuezi foarte uşor în Germania la fel cum poţi să ai succes în România. Nu e foarte important unde te afli. Noi, oamenii, ne putem adapta şi nu cred că e foarte important locul unde te afli”.

 

Transport, fashion şi evenimente

 

Totul a început de la câteva schiţe desenate în apartamentul său din Pasing. A produs la scurt timp primele modele de încălţăminte de damă într-un mic atelier, iar unele dintre ele au şi „mers” pe podium, la un cunoscut festival de modă din Sibiu. Mai mult, creaţiile tânărului român au apărut în revista „Elle”, purtate de Landiana, un celebru model român.

Dar asta nu este tot. De la transporturi şi modă, românul a mai iniţiat un business pe organizare de evenimente cu artişti cunoscuţi din România, pe care i-a adus în cluburile sau în sălile de spectacol din Germania şi nu numai. Recent, însă, pandemia a pus pe „pauză” acest proiect.

„Cred că în 2017 am început şi am făcut cele mai multe evenimente în 2018-2019.  În Germania am văzut că sunt multe evenimente tip stand-up comedy, cum de altfel sunt în toată Europa. Am luat legătura cu Bobonete, Văncică şi Raiţ, cei de la Las Fierbinţi şi acela a fost primul eveniment pe care l-am pregătit. De acolo a plecat şi am adus şi artişti din zona muzicală. Nu vrea lumea numai stand-up. Făceam împreună cu mai mulţi din Europa mini turnee, Austria, Germania, Anglia, Danemarca. Mulţi dintre cei care sunt plecaţi urmăresc mult programele româneşti şi Youtube. Avem o cunoştinţă de vreo 10 ani care nu sunt obişnuiţi cu gândul că rămân plecaţi şi astfel ţin legătura cu acasă. Aici, majoritatea oamenilor care vin în primii 3-4 ani tot se întorc acasă, ori ca idee ori şi fizic. Dar după, un procent mai mare de 50% au un gând să revină acasă. Unii se întorc apoi revin în Germania, depinde de situaţii dar majoritatea au de gând să se întoarcă în ţară. În ultimul timp oamenii nu mai sunt foarte interesaţi de artiştii din România, dar mai sunt câţiva cărora le este dor de casă”.

 

Trei afaceri în Germania, „ţara birocraţiei”

 

Cum principala critică a majorităţii la adresa statului român este birocraţia stufoasă, Daniel Drăghiţă spune că Germania depăşeşte România la acest aspect, iar deschiderea unei afaceri se aseamănă într-un fel sau altul cu procedura din ţară, vorbind şi din experienţa deschiderii unui magazin în România.

„Avem o singură firmă care activează pe trei direcţii: transport şi logistică, a doua evenimente şi HoReCa şi a treia producţie şi fashion”.

Birocratic, pot să vă spun că Germania este ţara hârtiilor. Adică este o ţară foarte birocratică şi este foarte multă hârţogăraie, poate chiar mai mult decât la noi. Dar ele se rezolvă dacă eşti implicat şi totul depinde de tine ca şi organizare, cum îţi conduci compania. Eu cred că Germania este o ţară mai birocratică decât România şi nu cred că sunt singurul care spune chestia asta. La nemţi birocraţia este uimitoare. Din momentul în care ţi-ai deschis o firmă urmează să primeşti constant formulare de completat. Nu este neapărat simplu.

Noi am avut şi în ţară o mică afacere, un magazin fizic şi mi s-a părut, ca şi deschidere a societăţii în sine, cam la fel ca şi aici. La fel a durat puţin, nu mai ştiu  exact datele, noi suntem plecaţi de 9 ani, dar ca şi proces de deschidere a firmei în cele două ţări se aseamănă. Că şi în ţară costurile sunt undeva la 100 de euro, ulterior primeşti diferite formulare şi aşa mai departe la care trebuie să răspunzi şi îţi primeşti toate numerele de înregistrare”.

 

„Să nu credem că nemţii sunt extratereştri”

 

- Merită mai mult înfiinţarea unei afaceri în Germania decât în România?

„Eu cred că oriunde poţi face, nu contează neapărat ţara. Noi stăm în Munchen. Bavaria este recunoscută ca o zonă care îţi oferă multe posibilităţi, dar la rândul tău trebuie să contribui la aceste oportunităţi prin cea mai mare rată de impozitare. Munchen impozitează separat. Ai mediu unde să te extinzi, este şi concurenţă dar trebuie să confirmi că poţi să faci ceea ce faci. Probabil că şi în România este la fel. Am funcţionat şi în România, am avut o mică afacere şi funcţiona pentru că aveam legătura direct cu clienţii. Probabil că atunci când depinzi de intermediari, de furnizori, am înţeles că acolo (în România – n. red.) mai pot fi ceva probleme, dar şi aici sunt. Depinde de viziunea ta, cu cine poţi să lucrezi şi dacă sunt de încredere.

Ca să vă dau un exemplu, aici când semnezi un contract ca firma de transport, semnezi un contract cu o companie foarte mare ei te verifică să nu ai datorie la stat nici măcar un euro, pentru că nu îţi semnează contractul şi nu acceptă colaborarea. Asta denotă faptul că ei îşi iau măsuri de precauţie din start şi elimină foarte multe riscuri. Probabil că la noi asta nu ar funcţiona.

Să nu credem că nemţii sunt extratereştri. Şi ei fac greşeli, doar că ei au o cultură foarte bine crescută, nu ştiu când şi dacă o să îi ajungem. Ei sunt foarte stricţi, serioşi în ceea ce fac. De obicei, românii sunt recunoscuţi că se pricep la toate, nemţii în schimb sunt specializaţi fiecare pe domeniul lui şi ceea ce fac, fac foarte bine. Părerea mea e că noi facem multe chestii şi nimic bine, eu aşa cred sincer”.

Citeşte şi: Mariana Daina prezintă Germania aşa cum este: "Se munceşte mai mult. Le lipseşte ceea ce avem noi". Mai sunt banii un motiv să pleci din România?

 

Întoarcerea în România

 

Daniel nu se gândeşte să îşi extindă afacerile existente în România, însă nu exclude total. Cu toate acestea, se pregăteşte să lanseze un proiect şi în ţară.

„Nu aş vrea. În momentul de faţă, nu m-am gândit la chestia asta. Am foarte mult loc în Germania, iar în România implică multe alte lucruri, financiar, de logistică. Nu neapărat că nu mă simt pregătit. Dar când nu o să mai pot aici sau nu o să mai putem creşte în niciun fel, atunci o să ne gândim şi în alte direcţii. E mult prea mult. Adică te solicită mult şi lucrăm local. Noi facem transport de tip curierat intre oraşele din Germania şi nu prea avem legătură internaţională şi nu avem legătură cu România.

La noi e puţin diferit. Noi locuim în Munchen şi pentru noi nu cred că mai există România ca variantă de întoarcere din mai multe puncte de vedere. Dar în momentul de faţă eu sunt angrenat într-un proiect în România şi aştept să vedem cum funcţionează, dar niciodată nu o să mut totul de aici acolo. Voi funcţiona dacă e cazul între ambele. Adică voi ţine legătura cu România prin Germania. Mă gândeam la situaţia în care voi face proiecte în România, probabil va trebui să facem naveta”.

Ce v-ar convinge să vă întoarceţi în România? Poate statul să facă ceva?

„Nu ştiu ce ar trebui neapărat să facă statul român, cred că şi noi cei care suntem plecaţi aici ar trebui să luăm ceea ce am învăţat bine şi să ducem la noi în ţară. Se pare că statul este deschis, dar noi prea dăm vina pe el.

Ceea ce ne atrage pe toţi afară este modul de viaţă. Însă Germania este opusul României oarecum în ceea ce înseamnă modul de a trăi. Ei au cu totul alte activităţi, ceea ce pentru noi românii nu se prea potrivesc, au alte moduri de petrecere a timpului liber. La noi acesta ar fi un plus, de asta mulţi vor să se reîntoarcă, pentru că acolo este alt mod, mai relaxat. Nemţii îşi fac foarte greu prieteni din alte ţări, pentru că sunt foarte selectivi. Acesta ar fi plusul pe care îl are România.

Însă minusurile la noi sunt mai multe şi e greu să ajungem la nivelul lor. Spre exemplu, în Germania sistemul medical şi social funcţionează foarte bine. E greu să le aduci la acel nivel, e nevoie de foarte mulţi bani".

 

Diferenţa de mentalitate, condiţii diferite de trai, printre motivele românilor plecaţi

 

„Oamenii aici sunt oarecum îndoctrinaţi să facă lucrurile cum trebuie. Eu cu firma activez din 2012-2013, iar la fiecare 4 ani se fac controale standard. Se controlează toată activitatea şi de obicei îţi găsesc minusuri. Aici amenzile sunt foarte mari.

Avem cunoştinţe care au plecat din ţară având salarii medii sau mari doar pentru că sistemele de acolo nu fac faţă şi nu îi ajută. Este unul din cele mai mari motive. Şi banii sunt un motiv important, dar diferenţele dintre venituri şi cheltuieli sunt relativ asemănătoare în ţară faţă de afară. Dar mai degrabă condiţiile de viaţă sunt cele care îi atrag pe români să plece. Într-adevăr, ai un pic mai mare siguranţa de a trăi, adică ai un sistem funcţional. Eu plătesc, spre exemplu, undeva la 600 euro lunar asigurarea medicală. Aş putea să mă eschivez să o plătesc undeva în România? Am cunoştinţe care plătesc undeva la 50-100 de euro pe lună dar au un fel de asigurare europeană, iar în cazul asta fac o economie. Dar eu cred că sistemele noastre trebuie schimbate".

 

“Nemţii sunt reci, selectivi. Nu m-aş pensiona în Germania”

 

- Aveţi de gând să vă pensionaţi în Germania?

“Mie îmi place ca şi ţară, dar are un minus foarte mare. Relaţiile interumane la ei nu funcţionează, sunt super reci şi asta nu ne place. Avem comunităţi împărţite, români şi nemţi, undeva la 50% şi comunicăm, dar nu m-aş pensiona în Germania. M-aş duce într-o ţară unde oamenii sunt mai deschişi, avem câteva exemple în Europa de astfel de ţări, dar pe termen mediu şi scurt, Germania îţi oferă stabilitate”.

- Cum ar putea fi oprit exodul românilor în străinătate?

“Cred că ar trebui să se insiste mai mult pe cei care sunt în România şi vor să plece să îi facă să nu mai vrea să plece. Pentru că cei care sunt deja plecaţi, e mai greu să îi aduci înapoi. Sau să se insiste mai mult pe cei care sunt plecaţi de câţiva ani, pentru că cei care au depăşit deja 5-6 ani si-au format deja un mod de viaţă, şi e greu să îi convingi. De obicei, cei care au copii şi au început să îi introducă în sistemele educaţionale din ţara în care stau nu mai au cum să se întoarcă în România deloc sau aproape deloc pentru că e mai complicat.

Ce nu îmi place este că românii îşi denigrează ţara, lucru pe care nu l-am văzut la alte comunităţi. Mi se pare că noi avem multe plusuri, nu cred că ar trebui să îi luăm pe toţi ceilalţi drept superiori. Deja oricine vine din România crede că oricine ştie mai multe decât noi. Eu cred că trebuie să luăm în calcul şi ceea ce noi putem, cred că putem multe. Depinde oarecum şi de promovarea ţării noastre, făcută prin români. Eu, în general, mai primesc întrebări de la nemţi cu care mai avem contact ‘Cum e România? Pot să vin să o vizitez?’”

- Aveţi angajaţi români?

„Da, avem angajaţi români, sunt văzuţi în general bine ca angajaţi, avem undeva la 20-30%  angajaţi români”.

Daniel şi soţia sa au fost pe cont propriu pe tot parcursul lor în mediul afacerilor, dar nu ezită să îi ajute şi pe alţi români care doresc să îşi înceapă un business în Germania.

“În general, ceea ce încercăm să facem şi ce facem aici e cam pe cont propriu. Avem colaboratori în România pe evenimente, colaboratori foto-video. În mediul afacerilor trebuie să ai un pic de curaj, trebuie să fii un pic şi realist. Eu momentan am mai mult curaj decât realism, noroc cu soţia mea care are ea mai mult, să zic negativism, în a începe mai multe proiecte. Pentru că nu toate funcţionează şi primeşti foarte multe stopuri şi piedici şi trebuie să treci peste ele. În ultimul timp primesc foarte multe întrebări ale celor care vor să îşi deschidă un business şi pot să le răspund realist ceea ce ştiu şi văd şi am trăit. Dar primesc de obicei pe reţelele de socializare diverse întrebări şi ofer răspunsuri la care mă pricep şi în domeniile în care activez. Chiar şi dintre foştii mei angajaţi i-am iniţiat în a-şi deschide diferite business-uri şi au mers, sunt pe drumul cel bun”.

 

Despre Campania "Locul tău este acasă"

 

ŞtiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.

Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenţie problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar şi posibile soluţii pentru depăşirea acestor obstacole.

Campania va aduce în prim plan teme precum inserţia şi reinserţia socială dar şi teme deosebit de importante legate de piaţa muncii din România ori facilităţi implementate de autorităţi, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în ţară. 

Antreprenorii vor avea ocazia să îşi prezinte poveştile, să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piaţa din România şi să răspundă dacă şi în ce condiţii ar putea reveni în ţară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
pixel